Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4-årige Edvin firade julafton på sjukhuset

/
  • För 4-årige Edvin Petrusson och hans familjemedlemmar blev det en annorlunda julafton i år. Dagen innan julafton blev Edvin anlagd på sjukhus eftersom han hade fått lunginflammation. Mamma Monica, pappa Pär-Erik och syskonen Pontus, Jessica och Sandra Wennesjö kom till sjukhuset i stället. Foto: Henrik Flygare
  • Även tomten, som skulle ha kommit till familjens hus i Ås, hittade till sjukhuset. Han hade bland annat med sig lego och racer-bilar till Edvin, som han och Sandra tävlade med  i sjukhussängen.
  • På julaftonens eftermiddag var cirka fem barn kvar på barnavdelningen. ”En del barn har fått åka härifrån bara under julhelgen, eller så har de fått permission att åka hem några timmar under dagen”, säger sjuksköterskan Anki Söneby.

För familjen Petrusson blev det en annorlunda jul i år. Den firades på barnavdelningen 108 på Östersunds sjukhus.
– Vi hade tänkt vara hemma och fira, mormor och morfar skulle komma. Men nu fick vi vara här i stället, säger Monica Petrusson.

Annons

Dagen innan julafton åkte de med 4-årige sonen Edvin till hälsocentralen i Krokom eftersom han hade varit så hängig den senaste veckan. Det visade sig att Edvin hade lunginflammation och julplanerna fick ändras om en aning.

– Jag har sovit här med Edvin i natt, säger pappa Pär-Erik.

Och mitt på dagen kom mamma Monica och Edvins tre storasyskon Pontus, Jessica och Sandra på besök med lite julmat.

– Det är viktigt att vi alla är här nu, säger Monica.

En annan som även hittade till sjukhuset var tomten, som annars skulle ha kommit hem till huset i Ås.

– Ja, tomten har nog modern gps-utrustning nu, funderar Pär-Erik.

I sjukhussängen ligger Edvin med storasyster Sandra bredvid sig och leker med lego som tomten hade med sig. Tomten kom även med dvd-filmer, spel och små racer-bilar, så Edvin verkar ganska nöjd.

Men han är inte så pratsam den här dagen. Lunginflammationen gör att han behöver andas in extra syrgas i en mask hela tiden. Och i armen droppas penicillin in. Några turer ut till lekterapin som finns på barnavdelningen blir det därför inte.

Men det verkar inte bekymra Edvin. Förutom de leksaker som tomten hade med sig så finns det både tv, dvd och stereo i det rum han bor i på avdelning 108. Och så finns det leksaker och filmer man kan låna. Det är Bassestiftelsen som har hjälpt till att ordna så barnen inte ska få det tråkigt.

– Och personalen här på avdelningen är fantastiska, säger Monica och Pär-Erik.

På julaftonens eftermiddag i år fanns cirka fem barn kvar på barnavdelningen. Avdelningen kan vanligtvis rymma upp till 15 barn som ligger inne för alla sorters åkommor.

– En del barn har fått åka härifrån bara under julhelgen, eller så har de fått permission att åka hem några timmar under dagen, säger sjuksköterskan Anki Söneby.

Något särskilt julfirande på avdelningen blir det inte, men sköterskorna delar ut julklappar till alla barnen. Klapparna har sponsrats av Bassestiftlesen. Och det serveras jultallrik i stället för vanlig mat den här dagen.

– Och familjerna är alltid välkomna att besöka sina barn. Vi har inga bestämda besökstider, utan de får göra som de vill och de får ta med sig släktingar också, säger Anki.

Mer läsning

Annons