Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32 miljoner back - nu får de äldre betala notan

De äldre får stå för notan när vård- och omsorgsnämnden inte klarade fjolårets sparkrav.

Annons

Vårdbehovet inom hemtjänsten blev högre än vad vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund hade räknat med. Försäkringskassans tuffare bedömning för att få personlig assistans var också en orsak till att vård- och omsorgsnämnden gick 32 miljoner kronor back förra året.

Och nu kommer efterräkningen.

– Vi har tagit beslut om att förvaltningen ska prioritera arbetet med att se över avgifterna och lägga fram ett förslag till beslut i nämnden i mars, säger nämndens ordförande, Carina Zetterström (C).

Det finns flera avgifter som äldre betalar.

– Du betalar ju bland annat omsorgsavgift och där ligger ju kommunen ganska lågt jämfört med andra kommuner. Och om du har servicetjänster så betalar du avgift dit.

Nämnden har också beslutat att begära extra pengar hos kommunfullmäktige för de ökade kostnader för personlig assistans som kommunen har fått.

– Försäkringskassan har snävare bedömning om vem som får personlig assistans eller inte och där begär vi nio miljoner kronor för ökade kostnader.

Ytterligare fyra miljoner kronor begärs för de demografiska förändringarna i kommunen för 2013 och 2014.