Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32 fuskade med studiemedel

32 studenter på Mittuniversitetet i Östersund har fått återkrav från CSN.

De är skyldiga sammanlagt 350 000 kronor.

Centrala studiestödsnämnden (CSN) har för första gången genomfört en granskning av de högskolestudenter som fått studiemedel i landet år 2009. Granskningen har inneburit att 4 400 personer har fått återkrav från CSN. Anledningen är att de har mottagit fullt studiemedel utan att ha varit registrerade för heltidsstudier.

Totalt handlar det om två procent av landets högskolestudenter.

– Det är en ganska liten siffra och dom flesta studenter som får fullt studiemedel studerar också på heltid, konstaterar Klas Elfving, pressekreterare på CSN, till LT.

Statistiken från granskningen visar att totalt 32 studenter vid Mittuniversitetet i Östersund, har fått återkrav. De ska tillsammans betala 350 000 kronor. Från studieorterna Härnösand och Sundsvall ska 62 studenter betala tillbaka sammanlagt 517 000 kronor.

Flest återkravsbeslut har skett i Stockholmsområdet.

– Vid grova avvikelser där CSN misstänkt bidragsbrott har vi även gjort polisanmälningar. Det handlar om cirka 300 ärenden, säger Carina Isaksson, på CSN:s utvecklingsavdelning i ett pressmeddelande.

– Vår kontroll är nödvändig. Tyvärr finns det studerande som ändrar sina planer utan att meddela det till oss. Det leder till felaktiga utbetalningar och därmed felaktig användning av offentliga medel, säger Isaksson.