Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3000 parasitsjuka har fortsatta hälsoproblem

Många av de som drabbades av utbrottet av parasiten Cryptosporidium är fortfarande sjuka. Det visar en forskningsrapport.

47 000 personer smittades av parasiten under det utbrott som drabbade Östersund under vintern 2010 - 2011. De flesta tillfrisknade efter ett par dagars sjukdom men många har även nu fortsatta problem med hälsan.

Så många som 3000 personer har fortfarande hälsoproblem efter epidemin.

Det visar en forskningsrapport från Uppsala universitet.

– Våra beräkningar två år efter utbrottet visar att det kan röra sig om närmare 3 000 personer som har fått bestående magproblem, säger Johan Lindh, som är parasitolog vid Uppsala universitet, till Dagens nyheter.

Tidigare utbrott har visat att en del människor får kroniska problem efter en infektion av cryptosporidiumparasiten. Hur stor andel av de sjuka som drabbas av efterverkningarna är dock oklart.

– Våra fortsatta analyser tyder på att deras hälsa är påverkad ännu i dag, och det förvånade mig. Men det verkar som om problemen är lite mildare, och det tyder på att de kanske går över. Men det kan ta tid, säger Johan Lindh, till DN.

Resultaten presenterades på en parasitkonferens i Uppsala på torsdagen.

De kvarvarande symptomen efter sjukdomen är ofta diarréer, magont och stela leder.

Ytterligare studier på de långvarigt drabbade planeras framöver.