Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 personer hyllade Åsarnas ess

Det var fullsatt i Åsarnas Skicenter tält – cirka 300 personer – när världens bästa skidklubb inbjudit till Guldgala med kände TV-profilen Christer Ulfbåge som konferencier.
Åsarna hade ovanligt många att hylla.

Världens bästa skidklubb?

Jovisst, vid VM i val di Fiemme var Åsarna den klubb som tog flest medaljer och dessutom den största medaljen. Vid OS i Sotji stärktes positionen. Åsarna IK hade fem medaljörer som tog åtta medaljer. Närmast (i världen) i antal medaljörer var IFK Mora med tre och närmast i antal medaljer också IFK Mora med fyra följd av bl a Rognes IL med tre (Marit Björgens guld).

– Efter 80- och 90-talets stjärnor slutat trodde jag det skulle ta slut för Åsarna. Men jag fick fel och det ser ljust ut i framtiden, sa Christer Ulfbåge.

Nye ordföranden i Åsarna IK, Ingvar Borg, förklarade att vid sidan av att hylla klubbens främsta hade galan en klar målsättning:

– Vi vill få in pengar. Att ha 35 aktiva juniorer och seniorer och ännu fler ungdomar kostar en slant.

Målsättningen infriades och det blev ett bra tillskott.

Som valuta fick de betalande en trivsam kväll med Christer Ulfbåge i högform när han kort intervjuade de olympiska medaljörerna. Även JVM-medaljören Jens Burman från grannbyn Rätan belönades.

Jens såg upp till sin tränare Janne Ottosson och klubbens störste legendar Thomas Wassberg. Men samma respekt hade han inte för de nuvarande stjärnorna. Kanske funderar han på att sätta dem på plats redan i vinter?

Hela olympiagänget, som alla tog medalj(er), fick kraftiga applåder. Johan Olsson, den dubbla bragdmedaljören, uppstickaren Lars Nelson som spelade första fiolen på stafettens första sträcka, startsnabbe Teodor Peterson, så startsnabb att han inte tänker så mycket på startträning, säkra medaljleverantören Ida Ingemarsdotter (tredje mästerskapet i följd) samt inte minst nya stjärnan Emma Wikén, uppväxt mitt i byn. Apropå OS och VM i följd har Johan på fyra tagit nio medaljer – Ida har sju.

– Åsarna är och förblir min klubb, sa Johan Olsson som också sa att VM var huvudmålet kommande vinter, en vecka senare kommer Vasaloppet.

Bergs kommun uppvaktade också genom kommunalrådet Karin Paulsson och oppositionens Elise Ryder-Widén.

Stafetthjältarna har förresten nyligen fått kunglig medalj (Johan redan tigare) och tar om en månad emot Victoriastipendiet.

Hjärtliga applåder fick gamle trotjänaren Olle Åslund och fyra decenniers ordförande Rogard Göransson då de fick sina blommor. Långväga ledaren Ulf Danielsson (som bor i Hälsingland) hyllades och så blev Peter Wikland, ICA, hedersmedlem. Härlig skånsk musik inramade kvällen.