Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 miljoners investering på gång på HMAB

HMAB planerar för en storinvestering för att minska sitt elberoende.

– Mellan tummen och pekfingret handlar det om 300 miljoner kronor, säger Robert Taflin, vd för Härjedalens utvecklings AB.

I maj månad fick Härjedalens Mineral AB (HMAB) en ny delägare i form av den finska elkoncernen Katternö.Ett delägarskap som till viss del räddade sysselsättningen för de runt 15 anställda vid företaget som producerar biobränslen baserad på trä och torv.

Nu kommer nästa positiva nyhet för företaget. Man planerar för att bygga ett kraftvärmeverk som ska fungera enligt ångpanneprincipen.

– Vi håller på att titta på hur vi ska kunna ersätta elen med förnyelsebara bränslen för vi måste minska vårt elberoende, säger Robert Taflin som under hösten hoppas kunna ha mera på fötterna för att kunna presentera en färdig plan.

Totalt handlar det om en investering på i runda slängar 300 miljoner, enligt Robert Taflin. Pengar som man inte hade haft möjlighet att få fram utan de nya delägarna från Finland.

– Förhoppningen är ju också att det ska skapa jobb, menar han avslutningsvis.