Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 miljoner till brandkommuner

Regeringen skjuter till 300 miljoner kronor för att täcka kostnaderna för de branddrabbade kommunerna i Västmanland.
– Kommunerna ska inte ha några kostnader för detta, säger finansmarknadsminister Peter Norman (M).

När regnet på måndagen drog in över det brandhärjade området uttryckte räddningsledningen sin lättnad. Branden anses nu vara under kontroll.

– Nu arbetar vi med att kunna få de cirka 200 personer som var tvungna att utrymma att återvända hem, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Miljonanslag från regeringen

Regeringen har beslutat att anslå 250 miljoner kronor till de berörda kommunerna Sala, Surahammar, Fagersta och Norberg för att täcka kostnaderna för räddningstjänsten. Ytterligare 50 miljoner skjuts till för att täcka kostnader som har nära koppling till räddningstjänsten, till exempel bevakning.

– Det är svårt att bedöma exakt, men den prognos vi gör är att pengarna kommer att räcka väl, säger Peter Norman.

Pengarna ska fördelas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som fått i uppdrag att skyndsamt kompensera kommunerna. MSB kommer också att direkt ta kostnaderna för det utländska brandflyg som lånades in under förra veckan.

Stöd till drabbade skogsägare

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) lovar samtidigt stöd till skogs- och jordägare. Bland annat kommer skogsmaskiner i området att få reducerad dieselskatt. Regeringen undersöker också möjligheten att ersätta kostnader för djurägare som inte varit försäkrade.

Skogsägarföreningen Mellanskog utsåg på måndagen en brandsamordnare som stöd för sina medlemmar i området. En tredjedel av den drabbade skogen ägs i familjeskogsbruk.

– Den bild vi har är att de flesta har försäkringar, säger Mellanskogs ordförande Karin Perers.

Skogsägaren Sveaskog planerar att göra en ekopark av sina 1 500 hektar brandhärjad skogsmark.