Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 butiker i city dör

140 nya jobb till Lillänge enligt kommunens nya underlag efter återremitteringen av detta ärende, men - 100 jobb försvinner i stadskärnan, alltså endast fyrtio nya jobb netto! Utifrån den beräkningen är socialdemokraterna beredda att köra över övriga politiska partier, offra mångfalden av den småskaliga handeln i stadskärnan och dessutom, på skattebetalarnas bekostnad, ta ca: 55 mkr för att flytta en väl fungerande förskola. Vad innehåller den dolda agendan? Ingen politiker kan väl fatta sådana beslut om det inte finns något annat som väger mycket tyngre.

Kommunens nya konsekvensanalys visar att ca 100 jobb och minskad handel på ca 110 miljoner kommer att försvinna från stadskärnan, det innebär att minst ett 30 tal butiker sannolikt kommer att upphöra, och det är de små privata handlarna som ryker först. Vilka konsekvenser får det för attraktionskraften av vår stad? Vad är det som skall locka människor att komma hit? En massa lådbutiker har de ju på hemmaplan.  Den här utvecklingen har vi sett i de flesta städer som tillåtit externhandeln att växa sig allt för stark och de har inte återhämtat sig inte under överskådlig tid.

På Kommunens hemsida kan vi läsa om hur man värnar om miljön och en ekologiskt hållbar utveckling. Trenden utomlands är att man går ifrån stora externa köpcentra och satsar mer och mer på handel och service i närboendemiljö. Det blir färre och färre ungdomar som tar körkort av miljöideologiska skäl. Det ter sig väldigt kontraproduktivt av kommunen att rusta för kraftigt utökad externhandel ur detta perspektiv. Det måste finnas andra företag att attrahera än externa investmentbolag som bygger upp och säljer vidare utan minsta intresse för de städer där de drar fram. Vår vision är att Östersund ska vara den unika, urbana (levande) staden med många lokala aktörer och mycket HÄR-producerat. Det är en vision som stämmer betydligt bättre in på det miljö- och hållbarhetstänk kommunen presenterar på sin hemsida och med tanke på det håll trenden går åt.

Slutligen har vi låtit Nordanalys genomföra en opinionsundersökning som är statistiskt säkerställd och som tydligt styrker den ståndpunkt vi haft hela tiden: Vänta med beslut om ytterligare exploatering av Lillänge tills det som redan är planlagt (området mellan Jula och ICA Kvantum) är klart och utvärderat! Kommunens kompletterande analys av samhällskonsekvenserna styrker också våra farhågor att centrumhandeln kommer att ta stor skada. Vi märker att fler inom Centerpartiet har börjat lyssna på våra argument, vilket hedrar dem. Det visar att demokratin fungerar och att de kanske ändå värnar om de små företagarna som de gjort gällande. Vi känner oss optimistiska inför kommunfullmäktige nästa vecka!

Annette Lindow, ordförande Östersund Handel

Lennart Ögren, Buketten i City


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel