Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 000 barn på olika hem

Runt 30 000 barn och ungdomar bodde under 2012 på familjehem, HVB-hem eller en statlig institution. Av dessa var de allra flesta, 63 procent, på ett familjehem.

Dessa barn kan omhändertas av två skäl, brister i hemmiljön eller på grund av eget beteende. Under en presskonferens i mitten av februari presenterades en rapport om tvångsvård för barn och unga av barn- och äldreminister Maria Larsson och utredaren Håkan Ceder.

Håkan Ceder redogjorde för hur det genom åren varit en dålig insyn i familjehemmen och att det finns en oklar ansvarsfördelning mellan de privata verksamheterna och kommunerna. Han påpekade också att vem som helst kan starta ett familjehem men han var tydlig "Det är alltid socialnämnden som är ansvarig för ett barns placering".

Han presenterade också förslag på förbättringar och skärpta krav eftersom han anser att den nuvarande lagstiftningen är otydlig. Som exempel på förbättring gav han att tillsynen över socialtjänsten har flyttats till den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Andra förbättringsåtgärder blir krav på utbildning för familjehemsföreståndarna som kommunerna håller i. Han föreslår även att det ska göras lämplighetsutredningar av de som önskar starta upp familjehem där personliga egenskaper och sociala förhållanden ska ha stort vikt. Något som inte är reglerat i dag.