Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3:12 ett huvudlöst förslag

Lagrådet har sågat förslaget, likaså en rad remissinstanser – och landets företagare rasar. Ändå framhärdar regeringen i sitt huvudlösa förslag att förändra de så kallade 3:12 reglerna. Samma regering som i akter och repriser utlovat en minskad regelbörda för företagen, vill nu göra förändringar som snedvrider konkurrensen och skapar högre kostnader i företagen. Idéerna försvårar generationsskiften i familjeföretag och utgör ett direkt hot mot till exempel små vårdföretag i Jämtland och Västernorrland. Ett genomfört förslag skulle minska många företagares lust att investera och nyanställa. Då blir det färre jobb i stället för fler i glesbygden.

I Alliansens Sverige skulle det bli lättare att driva företag. Krånglig administration skulle undanröjas. Onödiga regler skulle försvinna i ett hål i marken hette det. Entreprenörernas roll i samhället hyllades. Känner ni igen tongångarna från två valrörelser?

Med facit i handen kan man tycka att det var mycket snack men mindre verkstad. Särskilt tydligt blev det i våras när Finansdepartementet lade fram sitt förslag om förändrade 3:12-regler. Dessa bestämmelser handlar om hur ägare av fåmansföretag - aktiebolag med färre än fyra ägare - ska beskattas. Lagstiftningen är komplicerad, men för att göra en lång historia kort gäller frågan vilka inkomster som ska beskattas som inkomst av kapital respektive inkomst av tjänst.

Regeringen med Anders Borg (M) och Annie Lööf (C) i spetsen har hävdat att förändringarna skulle förhindra det överutnyttjande som har skett hos bland annat advokat- och revisionsbyråer, men problemet är att det är en sanning med modifikation. En rad företagare som vare sig driver advokatfirmor eller revisionsbyråer, har berättat hur hårt förändringen kommer att slå mot dem ekonomiskt. För företag i våra län kan möjligheten att erbjuda medarbetarskap vara avgörande när det gäller att attrahera nya medarbetare och unga talanger.

Och nu är det inte bara lokala småföretag i Västernorrland och Jämtland som oroar sig för konsekvenserna. 3:12-förslaget kan komma att visa sig bli det mest utskällda på långa tider. Visst kan man göra det enkelt för sig och hävda att landets småföretagare är så att säga part i målet. Men det gäller inte Lagrådet som har sågat planerna jäms med fotknölarna. Samma sak när en rad fristående skatteexperter pekat på de allvarliga brister som förslaget förknippas med.

Att så många företagare menar att förändringarna skulle göra dem mindre villiga att satsa på och utveckla sina företag - inte så få menar till och med att man skulle försöka minska antalet anställda. Är det bra för Sverige och den omskrutna arbetslinjen?

Mia Wester, TF regionchef för Svenskt Näringsliv i Västernorrland, Ola Toftegaard, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel