Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27 miljarder gör skillnad

Socialdemokraternas löfte att slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen är ett av valets viktigaste. Ordet ”utförsäkrad” har använts så ofta i den politiska debatten att det har tappat sin laddning. Men för tusentals svenskar är det inget teoretiskt begrepp. För den som är på väg in i en psykos kan ett brev från Försäkringskassan som talar om att sjukpenningdagarna tagit slut vara förödande. Rentav livsfarligt.

Under alliansregeringens tid har vi sett hur sjuka människor som jagats tillbaka till jobbet för tidigt har återvänt till systemet i en inhuman och deprimerande omloppsbana. Vi har lärt oss nya ord som ”dubbelutförsäkrade” och ”trippelutförsäkrade” om dem som nått den bortre gränsen i sjukförsäkringen både två och tre gånger.

Därför är Socialdemokraternas besked viktigt.

Höjt barnbidrag är ett annat välkommet löfte i valmanifestet, även om höjningen inte är så imponerande om man betänker att bidraget varit oförändrat i åtta år.

Ett annat löfte som inte riktigt satts på pränt förrän nu är det om höjd a-kassa. Syftet med arbetslöshetsförsäkringen var en gång i tiden att den som blev av med jobbet inte skulle förlora alltför mycket i inkomst. Nu har ersättningsnivån stått still i 14 år. Bara en tredjedel av de arbetslösa kan leva på ersättningen.

Genom flitig borgerlig indoktrinering har a-kassan i dagligt tal börjat kallas för ”bidrag”, trots att det är en försäkring. Det är dags att återställa a-kassan till en rimlig nivå, men också att återerövra den språkliga innebörden i ordet.

Socialdemokraterna borde gå in för att skrota överskottsmålet och investera mycket mer i infrastruktur, bostäder och utbyggnad av välfärden. Att den dörren fortfarande är stängd är svårt att begripa. Ännu mer obegripligt är att de bara vill höja inkomstskatten för dem som tjänar mer än 60 000 i månaden. Det gör talet om att minska inkomstklyftorna ihåligt.

Men även om partiets valmanifest präglas av sparsamhet och försiktighet så är skillnaden stor mot alliansens. En rödgrön regering kommer att ha 40 miljarder i reformutrymme, kanske mer om MP och V blir starka. Det är 27 miljarder mer än alliansen. Det går att göra mycket för de pengarna.