Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25 öre satte stopp för samarbete

Nej till skattehöjning och därmed också nej till gemenskap.

Majoritetssamarbetet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i landstinget är över.

Hur pengarna ska fördelas inom landstinget inför det kommande året är en het fråga för politikerna just nu. Under måndagens budgetmöte mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet avslutades diskussionerna med ett tack och hej då från Miljöpartiet.

– Det finns långsiktiga planer för underskottet i budgeten men underskottet kommer ändå finnas med nästa år. Den kommer att minska år för år men vi måste också göra något nu. Det pågår mycket positivt i landstinget, men för att det ska lyckas fullt ut behövs en stabil ekonomi, säger Anna Hildebrand (MP), landstingsråd.

Därför föreslår Miljöpartiet en höjning av landstingsskatten med 25 öre. För om det ekonomiska underskottet någon gång ska komma i balans så är en skattehöjning den enda utvägen.

Men hos Socialdemokraterna jublas det inte högt åt förslaget. Att skatten de senaste åren har höjts med 1 krona och 30 öre är något som får räcka för tillfället, säger man.

– Det är inte en skattehöjning det här länet behöver, det är en ny regering. Staten måste ta sitt ansvar, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

Hon pekar på en rad olika beslut som landstinget har tagit bara det senaste året, beslut som i sinom tid kommer att ge resultat i underskottet.

– Vi har fortfarande en kärv ekonomi, men det kommer att bli bättre. De beslut vi har fattat måste få verka ut först, säger Harriet Jorderud.

På onsdag är det sammanträde i landstingsfullmäktige. Då kommer Miljöpartiet att lägga fram en egen budget, utan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, där man yrkar på att landstingsskatten höjs 25 öre.