Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

24 miljoner till kulturen i länet

/
  • – Ungefär vad vi hade väntat oss; en uppräkning på ungefär en procent, kommenterar Länskulturens chef Ingrid Printz.  Foto: Robert Henriksson

Statens Kulturråd har fördelat 970 miljoner kronor i verksamhetsbidrag till regionala kulturinstitutioner i landet. Av dem går 24,4 miljoner till Jämtlands län.

Annons

Estrad Norr får i runda tal elva miljoner till musikverksamhet och fyra miljoner till teater. Länsbiblioteket får en miljon och Jamtli/länsmuseet åtta miljoner.

– Ungefär vad vi hade väntat oss; en uppräkning på ungefär en procent, kommenterar Länskulturens chef Ingrid Printz.

Musikdelen av Estrad Norr får sitt statliga verksamhetsbidrag höjt med 1,5 procent. Det betyder att man kan behålla nivån på verksamheten men inte göra några utökningar.

– Teaterdelen får däremot tre procent, vilket beror på att Kulturrådet valt att förstärka scenkonsten generellt över landet, säger Ingrid Printz.

En nyhet i årets bidragsfördelning är att de statliga pengarna anpassas efter vad de regionala huvudmännen ger i anslag. Om ett landsting höjer anslagen för ett museum eller sceninstitution höjs också det statliga bidraget, och på samma sätt minskas statsbidraget om landstinget sänker sina bidrag.

Men här i Jämtland har ju landstinget skurit ner kulturbudgeten; hur kommer det då sig att Kulturrådet ändå räknar upp sina bidrag?

– Det beror på att vi fört en diskussion med Kulturrådet, där vi förklarat att vi klarar landstingets besparingskrav genom effektiviseringar inom administration med mera. Vi drar alltså inte ner på antalet på antalet föreställningar och produktioner.

– Det tog kulturrådet till sig och därför sänktes inte bidraget, säger Ingrid Printz.

Jamtli/länsmuseets allmänna verksamhetsbidrag från Kulturrådet har ökat med 3,5 procent för 2010 jämfört med föregående år. Jamtli får dessutom ett extra verksamhetsbidrag på 200000 för att utveckla samarbetet med Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik.

Den så kallade portföljmodellen - där pengarna ska ges i klumpsummor till de olika regionerna - som presenterades i kulturutredningen är ännu inte färdigutredd, men kan träda i kraft till nästa år. Därmed kan det vara sista gången som Kulturrådet beviljar bidrag till enskilda regionala aktörer.

Mer läsning

Annons