Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21 landsting 21 sorters vård

Tusentals svenska cancerpatienter dör i onödan varje år.

Totalt rör det sig om 4 500 personer som dör på grund av felaktig cancerbehandling, för att de bor på fel ort eller för att de har fel socioekonomisk status.

Hur kan det vara så här?

Detta är sjukvårdens största utmaning!

Med tanke på att antal cancerfall dessutom kommer att fördubblas på 15 år, måste detta bli den enskilt viktigaste vårdfrågan i årets val.

Tyvärr avspeglade det sig i inte i valårets första partiledardebatt i TV. Partiledarna prioriterade inte vårdfrågor alls, de kommer först på 7:e plats. Väljarna däremot har vårdfrågan som sin nästa viktigaste punkt, visar undersökningar.

Att svensk cancervård varken är rättvis eller jämställd är inget gnäll från patientföreträdare. Tvärtom! Vi får medhåll från dem som är satta att se till att cancervården fungerar.

Det visar den nya film som Nätverket mot cancer tagit fram: Bättre cancervård – var god dröj (på Världscancerdagen 4 februari hittar du den på Youtube).

Så här säger några av vårdens mäktigaste beslutsfattare i filmen:

"Jag vet ju sen lång tid att svensk cancervård är inte jämlik eller rättvis."

Gunilla Gunnarsson, samordnare Nationella Cancerstrategin, Sveriges Kommuner och Landsting.

"Den svenska cancervården är inte jämlik idag."

Mats Eriksson (M), ordförande Hälso– och Sjukvårdsstyrelsen, Region Halland.

"Vården i Sverige idag är inte jämlik och det gäller även cancervården."

Lena Hallengren (S), riksdagsledamot och vice ordförande i Socialutskottet.

"Nej, cancersjukvården i Sverige är inte rättvis."

Anders W Jonsson (C) riksdagsledamot och ordförande i Socialutskottet.

Om vi är så överens, varför fungerar det då inte? Det enkla svaret på den frågan är att vi har 21 landsting. Vi är ett land med 21 olika sjukvårdsområden som självständigt kan bestämma vilken vård som ska ges, vilka läkemedel som ska ges, vilka sjukdomar som ska behandlas. Det finns inget tvång alls att följa den nationella cancerstrategin som finns för att uppnå bästa möjliga behandling och prognos för alla.

Nätverket mot cancer kräver därför:

# En tydlig nationell styrning och ansvar för cancersjukvården.

# Att nationella riktlinjer blir tvingande, cancerbehandling är inte förhandlingsbar.

# Gör som i Danmark! Gör cancer till en akutsjukdom och inrätta diagnostiska centrum.

Under den tiden du har läst denna artikel har ytterligare en svensk fått besked om cancer. Så många är vi: var tionde minut får en ny person ett cancerbesked. Det är därför det är en sjukdom som berör oss alla. Det är därför som det är sjukvårdens största utmaning.

Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer, ett samarbete mellan cancerprofilerade patient- och intresseorganisationer. Huvudfrågor är cancerprevention, en rättvis cancervård och patienträttigheter.