Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2025 är vi 6500 färre som arbetar

Fram till 2025 kommer arbetskraften i Jämtlands län att minska med 6 500 personer.

Nästan 40 procent av de sysselsatta i länet går i pension under den perioden.

Det är inget unikt för länet, i hela Sverige kommer många att gå i pension de kommande 15 åren. Arbetsförmedlingen har grävt på djupet och kartlagt den omfattande generationsväxling som landet står inför.

Fram till år 2025 är det 1,6 miljoner pensionsavgångar i landet, generationsväxlingen är särskilt omfattande i den offentliga sektorn.

I rapporten Generationsväxlingen på arbetsmarknaden - i riket och i ett regionalt perspektiv, står: "Det beräknade tillskottet av yrkesaktiv befolkning och stora åldersavgångar kommer att få konsekvenser i fråga om försörjningsbördan för den del av befolkningen som förvärvsarbetar".

Jämtlands län är ett av fyra län i landet där försörjningsbördan ökar som mest de kommande 15 åren. Försörjningsbördan är antalet sysselsatta ställd mot befolkningsmängden.

I rapporten konstateras att stora pensionsavgångar leder till att tillväxten av antalet personer i arbetskraften hämmas. Det leder också till att BNP-tillväxten hämmas. Men en fördel är att det blir jobböppningar på orter som idag har hög arbetslöshet.

En möjlighet som konstateras i rapporten är att få in fler utrikesfödda på den Svenska arbetsmarknaden, men det innebär också en utmaning.

– Utmaningen blir att markant förbättra integrationen av utrikesfödda på arbetsmarknaden. Vidare måste vi se till att minska antalet ungdomar som misslyckas i gymnasieskolan och att gruppen som har svårt att få jobb görs så liten som möjligt, säger Angeles Bermudez Svankvist, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

De stora pensionsavgångarna drabbar olika yrken olika mycket. Särskilt kommer yrken inom jord- och skogsbruk samt inom den offentliga sektorn att påverkas.

Bland de yrkesgrupper där flest går i pension återfinns till exempel speciallärare, distriktssköterskor, lokförare, tandläkare och gymnasielärare i yrkesämnen.