Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 – det ”äkta” årtiondet

/

Hej då 00-talet, hejsan 2010. Ett årtionde är över och vi blickar framåt.

2010 hejar vi på våra prinsessor, bandens image är viktigare än musiken – och vi vill inte längre ha 500 vänner på Facebook.

Annons

Vi har tittat i kristallkulan och med hjälp av trendanalytiker, musikexperter och författare kommit fram till att 2010 blir äkthetens, sanningens och intimitetens årtionde.

Vi kommer bland annat att överge blippig elektronika för akustisk musik, vi kommer att följa våra prinsessors familjebildning och göra oss av med våra 500 facebook-kompisar.

Enligt musikjournalisten Fredrik Strage kommer musiken att förlora sin betydelse som statusmarkör det kommande decenniet. Musiken har redan minskat i betydelse för unga människor, och börjar ersättas av något annat.

Nämligen image.

– Musik har alltid varit, och är fortfarande, väldigt viktigt för unga människor som vill hitta sin identitet. Men nedladdningen har gjort att musik blivit lika tillgängligt som dricksvatten.

– När alla kan vara först med den senaste musiken är det inte längre lika tacksamt att använda musik som en statusmarkör. Det är en tydlig tendens bland många av de nya subkulturerna att kläderna och imagen blir allt viktigare, säger han.

Dessutom kan de anglosaxiska länderna räkna med att förlora i betydelse när det gäller nöje och kultur på 2010-talet.

– Asien blir allt viktigare som källa för nya trender. Tidigare har det bara varit prat om att till exempel japanerna gillar svenska band – jag tror vi kan leka med tanken att det blir tvärtom, säger Fredrik Strage.

Dessutom, tror Strage, kan vi vänta oss ett mer fragmentariserat samhälle – vi kommer inte längre att med stora ögon följa stora, gemensamma kulturhändelser.

– Om man jämför Britney Spears, som var världens största popartist i början 00-talet, med hur stor Madonna var på 80-talet är Britney betydligt mindre känd. Den utvecklingen tror jag kommer att fortsätta. Allt blir mindre och mindre.

– Enligt den logiken borde vi visserligen inte ha någon Melodifestival, något ”Bonde söker fru” eller ”Dobidoo”, men vi har ändå ett behov av att dela vissa kulturupplevelser. Men fragmentariseringen är den starkare kraften av dem båda.

Men två stora händelser som ändå lär intressera de flesta svenskar är 2010 års två prinsessbröllop. PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, kommer i vår ut med boken ”Ja. Monarkins bästa tid är nu”. Han förklarar den kommande rojalistiska yran med att kungabröllop inte är ”vanliga” kändisbröllop.

– Kungabröllop spelar ju en viss roll för vår nationalkänsla. Kungafamiljen är kända personer, men de är kända personer med ett visst allvar. Det gör att man får ett visst mått av allvar som man inte får via ”vanliga” kändisbröllop. Som det ut nu kommer monarkin att figurera mycket i media i trevliga sammanhang. Får de barn kommer det förstås väcka ett väldigt stort intresse framöver, säger han.

Enligt trendanalytikern Göran Adlén kommer 10-talet att präglas av en allt tydligare äkthetstrend. Under de kommande tio åren kommer vi att vara utleda på att inte veta vad som är sant. Allt går nämligen att fejka: bloggar, bilder och musik, liksom Twitter- och Facebookkonton.

– Eftersom det är så, kommer vi att kämpa för att hitta tillbaka till det genuina. 2010 kommer vi att ifrågasätta nätet, men vi kommer inte att lämna det. Vi kommer att krympa vårt virtuella umgänge, ha kvar Facebook, men inte längre ha 500 vänner på nätet, säger han.

De stora musik- och bokförlagen har dessutom anledning att se sig över axeln under nästa årtionde.

– Lanseringarna blir mindre kommersiella i takt med att de läggs ut på bloggar och Myspace. det är samma sak med litteratur – du kan lika gärna ge ut boken för egen maskin, säger Göran Adlén.

Precis som Fredrik Strage tror Göran Adlén även att de anglosaxiska länderna, framförallt USA, får konkurrens när det gäller populärkulturen.

– Vi hämtar inspirationen från Indien och Japan. När det gäller Japan handlar det om gatukulturen. Det är på gång, men vi har inte tagit till oss det ännu, säger han.

Mer läsning

Annons