Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 – de fruktade återkomsternas år

/
  • Maja Lundgren ger ut sin nya roman ”Mäktig tussilago” i mars nästa år.Foto: Maja Suslin / SCANPIX

2010 blir de efterlängtade (och fruktade) återkomsternas år i litteraturen. Maja Lundgren är tillbaka med en ny bok, liksom Sara Stridsberg och Per Hagman.

Annons

Det har gått två år sedan Maja Lundgren gav ut ”Myggor och tigrar”, boken som orsakade 2007 års häftigaste och långvarigaste kulturdebatt. Och i kulturkretsar finns det säkert en och annan som skälver inför vad hon kan tänkas hitta på i nästa roman.

I mars kommer ”Mäktig tussilago”, som enligt Bonniers handlar om en middag som urartar. Boken beskrivs som en satirisk sedeskildring med ”ett säkert avlyssnande av samtalet i vänsterpolitiska kretsar här och nu”.

Nästan samtidigt ger Sara Stridsberg ut uppföljaren till sin prisade roman ”Drömfakulteten”. I mars kommer ”Darling River”, en sorts vidarediktning av Vladimir Nabokovs roman ”Lolita”. Här är det demonbarnet, den födande och åldrande Lolita som möter läsaren.

Det svenska 90-talets litteräre dandy Per Hagman är också tillbaka på banan igen. Romanen ”Vänner för livet” ges ut i maj – den första sedan ”Att komma hem ska vara en schlager” som kom 2004.

Andra författare som ger ut nya verk 2010 är Björn Ranelid med ”Kniven i hjärtat”, deckarförfattaren Johan Theorin med ”Blodläge” och Susanna Alakoski med ”Håpas du trifs bra i fengelset”.

Mer läsning

Annons