Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 blir ett gott nytt år

Grunden finns för att 2010 blir ett riktigt bra år, skriver Privata Affärers chefredaktör i sin jul- och nyårskrönika där han passar på att summera de ändringar som kommer att påverka din plånbok nästa år.

Annons

Grunden finns för att 2010 blir ett riktigt bra år, skriver Privata Affärers chefredaktör i sin jul- och nyårskrönika där han passar på att summera de ändringar som kommer att påverka din plånbok nästa år.

Ett nytt decennium med nya skatter och nya råd från experterna. Sådant kan göra decenniets första år 2010 till ditt ekonomiskt bästa hittills.

De gångna tio åren bjöd på en fantastisk spänning. Berg-och-dalbana på börsen, dramatiska räntehöjningar och sänkningar samt ett sällan skådat borally.

Skattereglerna förändras alltid. Varje gång du skålar in ett nytt år, så skålar du även för nya skatteregler.

En del förändringar sker med automatik eftersom de kopplas till basbelopp och räntenivåer. Andra har våra politiker hittat på. Så här i slutet av mandatperioden har förändringstakten mattats av om man ser till regler som berör privatpersoner och småföretagare.

Här är något du bör känna till inför det nya skatteåret:

Inkomstskatten sänks. Har du en årsinkomst på 350 000 kr sänker jobbskatteavdraget din skatt med ytterligare cirka 3 020 kr.

Jobbskatteavdragets fyra steg tillsammans innebär för en sådan inkomst att du får cirka 21 000 kr mer kvar efter skatt 2010 jämfört med vad du skulle ha fått utan alliansens avdrag.

Ett höjt grundavdrag infördes 2009 för dig som vid årets ingång fyllt 65 år. Grundavdraget utökas för 2010.

Ett antal pensionärer kommer få mindre i plånboken i januari 2010 än året före. Bromsen i pensionssystemet gör att den allmänna pensionen sänks med 3 procent.

Enskilda näringsidkare eller handelsbolagsdelägare kan få lägre egenavgifter 2010. Avgifterna får sättas ned med 5 procentenheter, dock max 10 000 kr.

Du med ett litet enkelt hus på din tomt kan nu glädja dig åt att tomter med hus taxerade till under 50 000 kr framöver också omfattas av takregeln, där maxbelopp blir 6 390 kr för alla.

För hushållen är givetvis börsutvecklingen central för privatekonomin. På flera sätt har vi just nu ett drömläge på börsen med låga räntor, stora statliga stimulanser och förnyad riskaptit. Men vi såg i Dubai hur snabbt det kan vända när börsen drabbas av skrämselhicka.

Grunden finns alltså för att 2010 blir ett riktigt bra år för dig. Har du bara jobb och dessutom bor i en bostadsrätt eller villa ser det ljust ut eftersom bolåneräntorna spås ligga kvar på rekordlåga nivåer ett bra tag.

För att det nya året verkligen ska bli bättre tycker vi också att du och din familj kring årsskiftet tar er lite tid och funderar igenom våra enkla basråd:

Amortera mera. Senast i slutet av året kommer räntehöjningar i snabb takt. Det gäller att ha beredskap för dyrtider.

Ta kontroll över ditt sparande. Ha inte pengar på konton med usel ränta. I Privata Affärer hittar du alltid tabellen med de bästa sparkontona.

Betala inte dyra pengar för PPM-rådgivning. Följ i stället vår stabila PPM-portfölj som du får gratis och som förvaltas av riktiga proffs.

Sänk kostnader för försäkringar, el och mobiltelefoner. Jämför de konkurrerande företagen med varandra. När det gäller el ska du alltid göra ett aktivt val. Själv väljer jag rörligt avtal.

Men tänk också på att det vi skriver om endast handlar om pengar. Det finns viktigare saker i livet som till slut avgör om 2010 verkligen blir ditt bästa år hittills.

God jul och Gott nytt år!

PER HAMMARLUND, chefredaktör Privata AffärerPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons