Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2009 – världens bästa mellanår

Det sägs att 2009 inte var något banbrytande spelår.I så fall var det ett fantastiskt mellanår. Men några innovationer kom det faktiskt ...

Annons

Det har förmodligen aldrig i spelhistorien släpps så många bra spel som 2009. Frågan är om det överhuvudtaget släpptes något riktigt dåligt spel?

Frågan förtjänar att ställas. Lägstanivån på de spel som släpptes har nog aldrig varit så hög som 2009.

Naturligtvis behövs de banbrytande spelen, de där som petar på envelopen och tar en genre till en ny nivå. Men det finns också en risk att jakten på innovationer blir ett självändamål.

Ibland kan det räcka med att spel bara är fantastiskt.

2009 är ett bevis på att ett spelår kan vara bra utan att någon teknisk big bang skakat branschen. Delvis beroende på finanskrisen, kan man anta.

Spelutvecklare och utgivare var mer förvaltare än risktagare 2009. Spelhusen satsade nästan bara på säkra kort. Det är lätt att förstå när de flesta spel kostar hundratals miljoner att utveckla.

Och vi har köpt de där säkra korten eftersom de ofta är fantastiska.

2009 bjöd i alla fall på 360 graders-dribblingar i Fifa 10 och däckfysik som gjorde varje varv i Forza Motorsport 3 till en pärs. Ett par in game-nyheter som liknar innovationer som för oss sportspelfans lyft spelandet minst en halv nivå uppåt.

2009 var året då termen rörelsekänslig kontroll slog igenom på allvar. Jag var, och är fortfarande, skeptisk.

Att bli svettig och samtidigt riskera riva ett tv-rum med en missad luftswing eller en illa tajmad luftbackhand är inte min uppfattning om vad koppla av med ett spel innebär.

Alldeles nyss såg jag en nyhetskortis om att ett populärt finess-spel till Wii inte var särskilt effektivt som träningsform. Det har jag, faktiskt, förstått hela tiden. Men jag är ju så gammeldags så jag springer i spår i skogen och spelar tennis i tennishallar när jag vill träna.

Till sist:

2009 var också året då bärbara spel fick ett överraskande uppsving.

Annons