Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2008 blev ett ljust år för svensk film

/
  • Tomas Alfredsons

Svensk film har skördat fler internationella framgångar än någonsin under filmåret 2008.
– Det har verkligen skett ett kvalitetslyft, säger Pia Lundborg, chef för Svenska Filminsti-tutets internationella avdelning.

Annons
Det har varit ett fantastiskt år för svensk film. "Ping-pongkingen" av Jens Jonsson fick två priser på den prestigefyllda Sundance-festivalen. Filmen vann första pris i sektionen World Cinema, och dessutom ett pris för bästa foto.
"Låt den rätte komma in" av Tomas Alfredson har hittills vunnit inte mindre än sju internationella filmpriser, däribland det finaste priset på den New York-baserade Tribeca-festivalen. Sammanlagt har det blivit 92 priser i år.
– Det som gör det här året extra speciellt är inte antalet priser, utan att vi har fått några av de riktigt tunga utmärkelserna, berättar Pia Lundberg som är chef över den internationella avdelningen på Svenska Filminstitutet, SFI.
Intresset för svensk film visar sig både på festivalfronten och på den kommersiella marknaden.
I år har inte mindre än fyra svenska filmer blivit distribuerade till USA:s biografer, vilket är väldigt ovanligt. Det är Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick", Ella Lemhagens "Patrik, 1,5", Tomas Alfredsons "Låt den rätte komma in" och Simon Stahos "Himlens hjärta" som den amerikanska biopubliken får chansen att se.
Även framtiden bådar gott för våra svenska filmer. Pia Lundberg hoppas på Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick" inför Oscarsnomineringarna som avslöjas den 22 januari nästa år.
– Han har blivit otroligt hajpad i den internationella pressen, säger hon.
Andra filmer som gör att också 2009 kommer att bli ett spännande filmår, är enligt Pia Lundberg bland annat Lukas Moodyssons "Mammut", Tarik Salehs animerade långfilm "Metropia" och Erik Gandinis dokumentär "Italien år noll".

Mer läsning

Annons