Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 miljoner satsas i länet

200 miljoner kan satsas i länet nästa år. Det beskedet ger regeringens budget för 2015.
– Det är en fantastisk siffra, säger AnnSofie Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Östersund.

Länets två riksdagsledamöter från Socialdemokraterna, Anna-Caren Sätherberg och Kalle Olsson samt landstingsrådet Ann-Marie Johansson och ordföranden för Östersunds kommunstyrelse, AnnSofie Andersson, presenterade regeringens budget på fredagsförmiddagen. Några punkter för länet lyftes fram.

En av dem var satsningen på traineejobb inom vården för att stävja ungdomsarbetslösheten.

– Antalet traineejobb beror på hur fort man kan komma till stånd. Nu är det upp till vår arbetsmarknadsminister att förhandla med alla kommuner och göra upp hur det ska se ut, säger Kalle Olsson.

AnnSofie Andersson tror på en smidig lösning i Östersund.

– Vi har sedan två år haft ungdomsanställningar som vi har finansierat själva. Förhoppningsvis kommer vi komma snabbare fram med traineejobben eftersom vi har en organisation och vet hur många vi kan ta emot på bra sätt i verksamheterna.

Satsningen på utbildningen som regeringen gör tror Anna-Caren Sätherberg kommer gynna Mittuniversitetet.

– Vi börjar med 5000 nya platser på universitet och högskolor 2015. Vi har haft ett otroligt söktryck på Mittuniversitetet och inte kunnat ta emot alla vi har velat. Därför ser vi det här som väldigt bra för Jämtland.

En punkt i budgeten handlar om att stärka hälso- och sjukvården med 2,1 miljarder. Det gläder Ann-Marie Johansson.

– Jag blir glad av det här skiftet från att satsa på skattesänkningar till att satsa på välfärd och jobb.