Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

200 000 till film och konst i länet

Färska super-8-filmer varje månad och en inblick i vattenkraftverkens estetik.

Nu får filmaren Jamie Noakes och konstnären Linda Petersson stöd för sina projekt från Kulturbryggan.

Alltför mycket pengar till Stockholm. Så har kritiken låtit mot Kulturbryggan som 2011, på regeringens initiativ, kom att efterträda Framtidens kultur med målet att stötta förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Men veckans fördelning ser något ljusare ut för kulturutövare utanför tullarna: 2012 går 60 procent av stödet till projekt utanför Stockholm vilket i alla fall är en fördubbling jämfört med 2011.

När Kulturbryggan besökte fjolårets Spektakeldagar i Östersund på sin riksturné var syftet just att få in fler ansökningar från hela landet, en turné som alltså gett resultat.

Två projekt i Jämtland får nu startstöd med 100 000 kronor vardera.

Filmaren Jamie Noakes får pengar till sitt projekt A Fistfull of Jämtland som utgår från det analoga filmskapandet och publikmötet. Ett gäng filmare och konstnärer kommer varje månad att göra sju till åtta färska kortfilmer som premiärvisas den första dagen i månaden.

– Jag vill återskapa sättet att göra analog film där man behövde tänka efter ordentligt innan man började filma. När man filmar digitalt kan man filma nu och fixa sen.

Tekniken är super-8-film som framkallas inför varje premiär – vilket blir en överraskning även för filmskaparna:

– Både publiken och filmskaparna kollar på det för första gången när det är premiär, säger Jamie Noakes.

VIlka konstnärer och filmare som filmar kan variera från månad till månad. Än är det inte klart vilka som ska vara med:

– Jag ska gå ut nu och försöka leta rätt på dem, säger han.

Dessutom får konstnären Linda Petersson, tillika LT:s konstskribent, 100 000 kronor för att genomföra sitt projekt. Hon var en av de kulturarbetare som pitchade sin idé vid fjolårets Spektakel. Under kommande år ska hon aktivera för allmänheten stängda vattenkraftverk. Det var i ett arbete för Länsstyrelsen där hon dokumenterade offentlig konst i stängda miljöer som hon fångades av kraftverkens estetik:

– Jag vill öppna upp kraftverken konstnärligt med hjälp av en performance som också kan dokumenteras.

Planen är också att göra en bok om projektet, som går under namnet Modernist Monuments:

– Kraftverken som byggdes under efterkrigstiden byggdes i en modernistisk anda, i kraftverken ville man manifestera en ny tid.

Ett kraftverk hon gärna vill jobba med är det underjordiska Linnvasselvs kraftverk i norra Jämtland som togs i drift 1962.

– Golvet där är gjort av italienska hantverkare.

Linda Petersson har också ett pågående projekt i ett kärnkraftverk i Österrike som hon vill sammanföra med det här projektet.