Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20-tal ungdomar fast i knarkrazzia

Polisen fick fast ett tjugotal personer i en riktad insats mot narkotika bland unga. Bland annat hittades den tunga drogen amfetamin.

Annons

– Insatsen ägde rum under onsdag, torsdag och fredag förra veckan, säger polisinsatschef Christer Höglund som arbetar med brottsförebyggande verksamhet hos Jämtlandspolisen. Särskilt runt busstorget i Östersund på fredagen var det mycket rörelse med unga missburkare.

Ingripandena ledde till två husrannsakningar där flera beslag gjordes. Totalt beslagtogs 25 gram hasch, 202 narkotikaklassade tabletter och nästan tio gram amfetamin under insatsen.

– Det är mycket ovanligt och oroande med amfetamin bland så unga åldrar, säger Christer Höglund. Vanligen har en missbrukare kommit långt i sin karriär innan amfetamin används.

Insatsen var en del i polisens arbete att fokusera på narkotikaanvändning bland unga. Målgruppen var missbrukare upp till 25 års ålder. Ordningspolisen, ungdomspolisen och spaningsavdelningen samarbetade i insatsen. Och fler insatser mot narkotika bland unga är planerade framöver.

– Vår absoluta prioritet är att bryta missbruk och kunna erbjuda behandling för unga, nyrekryterade missbrukare, säger Christer Höglund. Men i insatsen försöker vi slå mot hela kedjan.

Knarkmarknaden i länet består av många nivåer, längst ner finns missbrukarna som ofta tas för eget innehav av små mängder droger. Ett steg upp återfinns småhandlare som säljer narkotika för att finansiera sitt eget missbruk. Ännu högre upp finns de större distributörerna som för in narkotikan i länet.

– Vi bedömer att det finns 3 till 5 personer som tar in större mängder i länet, säger Christer Höglund.