Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 mil framåt och 160 år bakåt

Forbonderesan mellan Sverige och Norge skulle egentligen ha varit en engångsföreteelse 1981.

Så blev det inte.

I år 30-årsjubilerar Föreningen forbonden.

Annons

I onsdags morse lämnade 14 slädekipage Pålletorpet i Klövsjö och satte kurs västerut mot Röros marknad i Norge.

– Det är tack vare oss som Röros marknad finns kvar. I början av 80-talet skulle de lägga ner, men så började det här och nu har marknaden 10 000 besökare, säger Alf Östberg.

Historiskt sett var forbonderesorna till Röros under mitten av 1800-talet rena handelsresor, nu är det en tradition och rekreation för deltagarna.

– Det är en mental semester det här. Man glömmer bort diskmaskiner, tvättmaskiner och allt sådant där hemma, säger Gudrun Ahlzén från Ljusdal.

Det är en salig blandning av personligheter som avverkar den 20 mil och sex dagar långa resan. Bland alla forbönder kan man hitta ambulanssjuksköterskor, FN-poliser och lastbilschaufförer.

– Vi har olika stallplatser efter vägen och sen ska vi ligga på flatbädd, det ska inte vara för bekvämt, skrattar Alf Östberg.

Turen går i fem dagsetapper med övernattningar i bland annat Vemdalen, Långå och Ljusnedal. Innan resan är avklarad har totalt 80 ekipage anslutit efter vägen och startskottet för Röros marknad går i och med att forbönderna anländer.

– De får inte sälja en pryl innan vi är framme, berättar Alf Östberg.