Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 blixtar i stort test

/

Med rätt blixt i kameraväskan är du inte längre hänvisad till dagar med «rätt ljus».

Annons
Med rätt blixt i kameraväskan är du inte längre hänvisad till dagar med «rätt ljus». Vi har testat 20 blixtar för dig som vill använda din blixt kreativt.

Blixtarna i testet är: Canon 430EX, Canon 580EX II, Cullman D4500, Metz 48 AF-1, Metz 54 MZ-4i digital, Metz 58 AF-1 digital, Nikon SB-600, Dörr DAF-42, Metz 76 MZ-5 digital, Nikon SB-800, Nissin Di622, Olympus FL 50R, Pentax AF-540 FGZ, Sigma EF 530 DG Super, Sigma EF-530 DG ST, Soligor DG 34 AF, Olympus FL-36R, Quantum Qflash T5d-R, Sony HVL-F56AM och Sunpak PZ42X.

En vanlig missuppfattning är att blixtljus är en nödlösning. Visserligen låter det oss få motivet upplyst och skarpt, men det förstör istället allt vad stämning heter.
Så behöver det däremot inte vara. Med en blixt som man kan vinkla åt sidan och uppåt, förändras allt. Nu kan vi plötsligt låta ljuset studsa mot tak, väggar med mera. Något som ger helt andra möjligheter.

Väljer man dessutom en blixt som går att använda utan att den behöver sitta på kameran förändras förutsättningarna rejält och vi får näst intill oändliga möjligheter för kreativ ljussättning. Att använda lösa blixtar har tidigare begränsat oss till att endast arbeta med manuella inställningar. Idag har de flesta kameratillverkare däremot blixtsystem som tillåter trådlös styrning av blixtar tillsammans med ttl-ljusmätning. Med andra ord kan du fotografera med full automatik samtidigt som du kan laborera fritt med olika ljusvinklar.

Vilken blixt?
Hur mycket ska man då behöva ge för en blixt? Vilka funktioner har man egentligen användning för? Ska man hålla sig till samma fabrikat som kameran eller går det lika bra med något från de fristående tillverkarna? Frågorna blir snabbt många och det finns tyvärr väldigt få tvärsäkra enkla svar. Som vanligt beror det mycket på dina behov, dina önskemål och din plånbok.

Bra blixtar är ofta rätt dyra, men dyrast behöver inte betyda bäst. Har man inte behov av alla funktioner och jämför lite går det oftast att hitta en blixt som inte helt tömmer plånboken. Känner du att du inte kommer att använda manuella inställningar har du heller inte behov av synk­uttag och slavtändare. Om du inte kommer att lyfta blixten av kameran finns det inte heller någon större anledning att betala extra för trådlös TTL-mätning.

Vid testet märkte vi att det överlag är säkrare att välja en blixt från samma tillverkare som kameran. De blixtarna betyder för det mesta bra byggkvalitet, bättre knappar och menyer, vanligtvis en bra manual på svenska och de är även säkrare vad gäller kompatibilitet. De fristående tillverkarna kan ibland å andra sidan ha en blixt som har precis de funktioner du är ute efter och kanske till ett lägre pris.

De testade blixtarna
Den som vill använda blixten för mer kreativ ljussättning ställer en del grundkrav. Och det var även de kraven vi ställde för att blixtarna skulle få vara med i testet. För det första ska blixten ha ett vrid- och vinkelbart huvud. Då kan ljuset styras och studsas mot väggar och tak.


DET VI KOLLADE EXTRA NOGA PÅ

Byggkvaliteten
En välbyggd blixt är både roligare att använda och håller längre. Här brukar det oftast handla om «dyrast är bäst» men testet visar att det finns undantag.

Jämnheten på ljusspridningen
Det ideala är att en blixt ska klara att belysa med precis samma mängd ljus över hela ytan. Dessutom i alla zoomlägen. För att ta reda på hur de olika blixtarna sprider ljuset har vi både fotograferat, tittat på bildresultatet och mätt ljuset med ljusmätare på en rad punkter i bilden. För att illustrera det hela har vi även fotograferat av hur blixten klarar att belysa en vit jämn yta. Blixten är då inställd på att lysa ut en bildvinkel jämförbar med ett objektiv på 35 millimeter med småbildsformat på negativ/sensor. För att göra det lättare att se skillnaderna i tryck har vi efteråt ökat kontrasten (lika mycket på alla bilder).

Användarvänligheten
Ju enklare det är att använda blixten,
desto enklare och roligare blir fotograferandet. Här tittade vi på knapparnas utformning, menylogik, manualen med mera.

Funktioner
Funktioner som inte fungerar ordentligt eller är mer eller mindre oanvändbara ger vi inte mycket för. Däremot uppskattas användbara funktioner som verkligen fungerar som de ska.

Tidigare publicerat i Kamera&Bild nr 2/2008.


/Robin Divander

Kamera & Bild

Mer läsning

Annons