Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

20 år sedan Dogge klottrade på polishuset

Kommer ni ihåg Yran 1994? Crash Test Dummies var heta, flera fans klämdes under Dia Psalmas spelning och graffitin blev laglig i Badhusparken – efter att Latin Kings sprayat ner polishuset någon månad tidigare.

Annons

De unga hiphoparna Dogge Doggelito, Chepe, Salla och Rodde i Latin Kings hade precis fått ett genombrott med skivan "Välkommen till förorten". I juni 1994 gästade de Östersund för en spelning på Källar´n. De intresserade sig även för stadens graffiti och efter spelningen sprayade de själva på polishuset. Jag får telefonkontakt med Dogge som 20 år efteråt fortfarande har dessa händelser i färskt minne:

– Vi visste inte ens att det var polishuset. Vi gick förbi där tidigt på morgonen och sprejade på vägg och fönster. Poliserna satt där inne och åt frukost, så de såg vad vi gjorde.

Dogge och Rodde fördes till en häkteslokal och förhördes, men släpptes snart. Denna episod fick flera köpmän och fastighetsägare i Östersund att protestera mot att Latin Kings skulle uppträda på årets Yra. Men polisen hade redan planerat en graffititävling i Badhusparken under Yran som ett medel mot det okontrollerade klottrandet. Nu lät de Latin Kings bli en del av det programmet. Dogge minns idag dessa händelser med glädje:

– Tänk om alla poliser var sådana. Då hade ungdomarna kunnat hålla sig borta från droger och kriminalitet. Det var ett positivt föredömligt exempel. De hade en modern syn på graffiti. Vi kom från fattiga Botkyrka, där var det andra bullar: "jävla svartskallar" sade de och så slog de oss med batonger.

Aldrig förr hade så många internationella stjärnor gästat Storsjöyran, aldrig förr hade den varit så lång och välbesökt. 1994 års upplaga av Storsjöyran startade den 15 juli med Krogstråkets öppnande. Det var premiär för Yranveckan, då sex dagars aktiviteter med aktiviteter som vikingafester och graffititävling avlöstes av den egentliga Yran med dess tre dagars artistuppbåd. Förste musiker var Olle Ljungström som nyligen hade gjort comeback som soloartist. En lite tveksam öppning med svikande publik. Mer övertygande var Crash Test Dummies, årets affischnamn och en rockgrupp som just slagit igenom med låten "Mmm mmm mmm mmm". De förvandlade Stortorget till ett böljande publikhav.

Rebecka Törnqvist hade seglat upp som en kommande jazzdrottning och charmade många med sina popinfluerade jazzballader. Relativt ny som artist var Jennifer Brown som ändå hade en förvånansvärt mogen och fyllig soulröst. Hon uppträdde med Titiyo. Staffan Hellstrand hade fått en Grammis för den melodiösa och underfundiga låten "Lilla fågel Blå". Nu stod han på Badhusparkens scen. Ett nytt inslag var Partyladan, som levde upp till sitt namn när den fylldes av musik på hög volym av Stakka Bo. Med på ett hörn fanns flickvännen Camilla Henemark. Från Storsjöteaterns tak protesterade Ewert Ljusberg mot bilden av Jämtland som en tärande del av Sverige. Tusentals unga fans strömmade till punkbandet Dia Psalmas spelning i den lilla Rockladan. Flera klämdes och fick föras till sjukhus. Det blev ändå en lyckad Yra med få polisingripanden och nytt publikrekord på 49 000 besökare.