Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 000 arbetstillfällen har försvunnit från länet

/
  • Timo Mulk-Pesonen och Christina Storm-Wiklander på arbetsförmedlingen ser vissa positiva tendenser på arbetsmarknaden men konstaterar att det sannolikt kommer att dröja ett tag innan arbetslösheten minskar.  Foto: Håkan Luthman
  • Grafik Kjell Nilsson-Mäki
  • Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

Arbetslösheten i Jämtlands län väntas stiga till sin högsta nivå på tio år. Samtidigt tror många privata arbetsgivare på en ljus framtid. Det visar en progons som arbetsförmedlingen presenterade i går.

Annons

Arbetsförmedlingens prognos visar att arbetslösheten år 2010 kommer att öka till 8,2 procent. Senast en så stor del av den arbetsföra befolkningen stod utan arbete i Jämtlands län var år 2000. Men samtidigt som arbetslösheten väntas öka så finns det tecken som visar att konjunkturen kan vara på väg uppåt.

– Det finns en tendens till ökning när det gäller nyanmälda platser till arbetsförmedlingen, säger Timo Mulk-Pesonen som arbetar som utredare på myndigheten.

Han berättar att arbetsförmedlingen även noterat att antalet varsel i länet verkar vara på väg nedåt. Samtidigt talar statistiken sitt tydliga språk, under lågkonjunkturen har cirka 2 000 jobb försvunnit från länet.

Ytterligare en antydan till att konjunkturen kan vara på väg uppåt är att ett stort antal privata arbetsgivare tror på en ökad efterfrågan av varor och tjänster de kommande 12 månaderna. Av de privata företagarna är det bara byggbranschen som ser en mindre nedgång det närmaste halvåret.

– Att det är just byggbranschen som räknar med en minskning har sannolikt att göra med att fängelset inte blev av, förklarar Timo Mulk-Pesonen.

Om framtiden ser ljus ut inom det privata näringslivet så är bilden närmast den omvända i länets offentliga sektor. Inte på något område tror kommuner, landstinget och de statliga arbetsgivarna att den egna verksamheten kommer att utvecklas. Inom grundskolan är tron på utveckling i det närmaste noll för kommande tolv månaderna.

Trots att det alltså finns vissa positiva signaler när det gäller konjunkturen och det privata näringslivets syn på framtiden så spås arbetslösheten i länet öka till 8,2 procent nästa år.

Timo Mulk-Pesonen säger att det till viss del hänger ihop med att den offentliga sektorn kommer att gå på lågvarv men att det även finns andra faktorer.

– Många har en underutnyttjad kapacitet i företagen. Därför behöver man inte börja anställa när det vänder utan kan vänta ett tag.

När det gäller arbetslösheten tror han att det kommer att dröja fram till årsskiftet 2011-2012 innan den börjar sjunka på allvar.

Mer läsning

Annons