Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”1940- och 1950-talisterna är ofta bromsklossar”

Anders Dahlquist är entreprenör och föreläser om generationsfrågor. Han menar att näringslivet måste bli bättre på att samarbeta över generationsgränserna.

– Det är en väsentlig skillnad mellan ungt och gammalt företagande, säger han.

Anders Dahlquist har en lång historia av företagande och entreprenörskap bakom sig. Han har arbetat som projektledare i många år och föreläser bland annat om ledarskap, team building och generationsfrågor.

Han menar att ungt företagande ofta trängs undan eftersom klyftan mellan unga och äldre i samhället är alltför stor.

– 1940- och 1950-talisterna är ofta bromsklossar som vill veta och kunna allt inom ett företag. Det finns undersökningar som visar att de inte litar på efterkommande generationer och hellre kan tänka sig att lägga ner sina företag än att låta dem leva vidare med yngre förmågor vid styret, säger han.

– Förändringar och nya kunskaper är något som skrämmer dem mer än skapar grund för fortsatt utveckling.

Anders Dahlquist ser detta som ett växande problem.

– Alltfler ungdomar ser en framtid utomlands. De är språkkunniga, äventyrliga, har kunskap om omvärlden och är bra på att hitta möjligheter. Risken är stor att många yngre kommer att flytta utomlands, stanna där och gå förlorade för den svenska arbetsmarknaden eftersom de inte släpps in på den.

Anders berättar att han ofta får frågan om han är åldersfascist.

– Men det är helt fel. Jag anser att det finns väldigt stora vinster att göra om samhället och näringslivet blir bättre på att kombinera ungt och gammalt. När den äldre generationen ser till länet och det lokala tittar den yngre ut över världen och det globala, det anser jag vara en vinnande kombination.

Vad kännetecknar unga företagsledare av i dag?

– 80-talister ser globalt och är väldigt tekniskt kunniga. De är bra på att delegera uppgifter till sina medarbetare och vill ta snabba beslut utan att ha en massa utdragna delägarmöten och liknande. För mig handlar ungt ledarskap mycket om självständighet och att släppa kontrollbehovet, säger Dahlquist.

– När många äldre har svårt att släppa sin position är unga företagsledare bättre på att ge feedback och stimulans. Men sedan tror jag faktiskt att många väljer att jobba individuellt och köpa in kunskap för specifika ändamål snarare än att anställa personal.

För att förändra rådande åldersstrukturer menar Anders Dahlquist att hårt arbete krävs, något dagens myndigheter misslyckats med.

– Någon måste röra om i grytan och föra in den här kraften som de unga innebär i samhället. Jag anser att politiker och arbetsförmedlingen misslyckats med det arbetet. De förmår inte att utnyttja de resurser som finns bland våra unga.

– Enda sättet att skapa en generationsöverlappning är att kombinera den kunskap som äldre och yngre generationer var för sig besitter. Tillsammans är de ett dream team som skulle skapa både långsiktighet och stabilitet i samhället.