Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

19-årig Östersundskille fick OS-biljett

Fem idrottare fick dagen före julafton var sin julklapp av SOK.

OS-biljetten.

Östersundskillen och slopestyleåkaren Jesper Tjäder var en av dem.

Som liten tog han sig ut i backen för att leka. Åren gick och en sport växte upp runt om honom. Nu står Östersundskillen Jesper Tjäder med en OS-biljett i handen.

– Det här hade jag aldrig trott för ett par år sedan, säger slopestyleåkaren.

19-åringen var en av fem som fick ta emot en OS-biljett till Sotji under måndagen.

– Anders Norin (sportchef för slopestyle på förbundet) ringde mig i går och gav mig beskedet, säger Jesper Tjäder.

Din reaktion?

– Det var lite oväntat. Jag kom till final i den senaste tävlingen och var inte säker på om det skulle räcka. Men kravet var att man skulle ligga topp 30 på rankingen och jag ligger på en 16:e plats.

Slopestyle – både på skidor och snowboard (Jesper Tjäder åker skidor) – gör sitt första OS-framträdande någonsin i Sotji.

– Det känns helt sjukt. För några år sedan trodde jag aldrig att det skulle bli en OS-sport.

– Jag kommer ju ihåg hur jag började. Jag tog mig aldrig ut i backen för att åka slalom eller något sådant. Jag trixade och hade kul. Och så helt plötsligt började det växa fram en sport av det. Och nu får du själva vara med på sportens första OS.

– Ja, det känns ju helt grymt.

Slopestyle är en bedömningsport där åkaren ska försöka imponera på domarna genom svåra trick, men också genom att nå en hög höjd på hoppen. Tävlingarna innehåller flera element, däribland åkning på rails.

– Nu handlar det om att försöka slipa på nya unika trick som jag kan plocka fram till OS, säger Jesper Tjäder.

Siktar du på medalj?

– Absolut, det är inte omöjligt. Amerikanerna är väldigt duktiga och är alltid där uppe. Men vi är flera i Sverige som är riktigt på gång.

Längdsprintåkarna Stina Nilsson, 20, och Hanna Erikson, 23, och Simon Persson, 22, samt slopestyleåkarna Jesper Tjäder, 19, och Oscar Wester, 18, är alla klara för OS i Sotji i februari, meddelade Sveriges olympiska kommitté på måndagen.

Den sistnämnde hamnade i blåsväder i början av december när han på Twitter skrev ett inlägg som kunde uppfattas som homofobiskt.

Han bad snabbt efter inlägget om ursäkt och kallade sig själv klantig.

– Han gjorde ju en totalpudel och är inte så jättegammal så då får man ju svälja det. En gång är ingen gång, om man gör så, säger SOK:s sportchef Peter Reinbo.

– Vi regerade starkt och direkt och bad honom ta bort den biten. Vi vet, eftersom vi känner honom sedan länge, att det var som en barnslig tweet. Han kanske inte har förstått innebörden av att vara landslagsåkare, men det gör han nu, så en gång är ingen gång, säger slopestyle-sportchefen Anders Norin.

Bland sprintåkarna fick Nilsson och Eriksson sina biljetter tack vare topp-åtta-placeringar, där SOK:s gräns går.

Något som Östersundsbon Simon Persson inte har klarat.

– Simon har väl inte riktigt kommit i mål på de placeringar som hans insatser visat, men han har en niondeplats och är en framtidskille, så vi plockar honom på det nu, säger Peter Reinebo.

Britta Johansson Norgren fick däremot inte någon sprintbiljett.

– Hon är högaktuell, men det finns fler på längdsidan som också är det, säger Reinebo och menar att kommande Tour de Ski kring årsskiftet blir viktigt för de ännu inte OS-klara.