Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

18-årige Frej får sin pianokonsert uruppförd på söndag

Frej Wedholm, 18 år, siktar på att bli kompositör. På söndag tar han ett stort och viktigt steg mot sitt mål. Då uruppför Ovikens kammarorkester första satsen ur Frejs första pianokonsert.

Annons

När Frej bestämde sig för att skriva en pianokonsert som projektarbete under sitt sista år på Vittragymnasiets musiklinje, så hade han från början ingen tanke på att ett uppförande skulle ingå i arbetet.

– Det var min musiklärare Johan Ederfors som tyckte jag skulle lägga till det i projektplanen. Sen har han hjälpt till att sälja in min konsert till orkestern. Och nu känns det naturligtvis väldigt roligt att den ska spelas. En riktig bonus, säger Frej.

Lite nervöst känns det också. Frej ska själv spela pianostämman, och det är första gången han uppträder som solist med en ensemble.

– Jag är inte så jättebra på piano egentligen, men Johan sa ”klart att du ska spela själv” och då fick det bli så.

Frej har tagit pianolektioner i musikskolan och spelat i band och skrivit låtar som alla gör, säger han. Det var först för drygt ett år sedan som intresset för att komponera klassisk musik vaknade på allvar.

– Efter de första tafatta försöken kände jag att jag ville börja på riktigt i höstas när jag började trean. I projektarbetet har jag både skrivit solostämman och gjort hela orkestreringen av min konsert, berättar han.

Frej ser ut som en hårdrockare och mycket riktigt är han också hängiven den musikstilen. Doom metal kallas den extratunga variant som han lyssnar på mest. Hans intresse för klassisk musik växer dock hela tiden, och här är det barockmusiken som ligger honom närmast hjärtat. Och det låter också barock om hans pianokonsert. Uppblandat med lite moderna tongångar.

Uppbyggnaden är den klassiska för en barockkonsert med tre satser.

– Den första är snabb och livfull och sätter stämning och karaktär för hela konserten. Andra satsen är fridfull och kontemplativ. Den tredje lite snabbare igen, men samtidigt ganska tung och sorgfylld, säger han.

Vid söndagens nationaldagskonsert i Oviken är det första satsen som kommer att framföras. Första repetitionen tillsammans med orkestern sker i dag, och Frej ser fram emot att få höra vad musikerna tycker om hans konsert. Fem dagar senare är det dags att ta emot publikens reaktioner – men innan dess ska Frej hinna med en del annat också. På fredag tar han studenten.

Och sen?

– Jag ska ta det lugnt ett år. Sedan söker jag kompositörsutbildning vid någon musikfolkhögskola.

Åsa Eriksson Ahnfelt