Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1700-talsföremål stulet i Åre gamla kyrka

Ett timglas från 1700-talet har stulits ur Åre gamla kyrka.
– Det är oersättligt, säger vikarierande kyrkoherde Phär Karpas som har polisanmält stölden.

Stölden uppdagades under måndagen, men den kan ha skett någon gång dagarna innan säger han.

– Åre gamla kyrka är öppen under dagtid och det är något som vi har fått många positiva reaktioner kring. I och med det här så är det klart att vi kanske måste tänka om där, men vi hoppas ändå att vi kan ha öppet fortsättningsvis, säger Phär Karpas.

Föremålet som har stulits är ett ställ med timglas som finns med i inventarielistor från 1750. Det har stått i predikstolen.

Phär Karpas har anmält stölden till polisen och även varskott länsantikvarien. Han kommer även att kontakta Härnösands stift så att fler församlingar är medvetna om att det skett en kyrkostöld.

– Jag är rädd att det kan vara en professionell stöld, säger Phär Karpas och förklarar att föremålen då ofta säljs vidare utomlands.

1983 skedde en mycket uppmärksammad stöld av den gamla Sankt Olav-skulpturen från 1300-talet i Åre gamla kyrka. Många engagerade sig i stölden och drygt ett år senare 1984 erkände en man från Örebro brottet. Därefter återfanns statyn på andra sidan Åresjön av LT:s dåvarande Årereporter Åke Nord tillsammans med kollegan Fredrik Fryklund. Skulpturen låg nedgrävd i en plastsäck under en gran.

Läs mer om fallet här: Åke Nord berättar om fallet med den stulna Sankt Olav-skulpturen