Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

16-åring döms för våldtäkt mot barn

En 16-årig pojke från länet genomförde sexuella handlingar med tre flickor – alla yngre än 15 år. Nu döms han för våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Den yngsta flickan var 12 år när det hände.

Annons

Händelserna mellan pojken och de tre flickorna utspelade sig i slutet av 2013 och början av 2014. I samband med en fest avvek 16-åringen och en av flickorna för att hämta alkohol i pojkens bostad. När de kom till bostaden övertalade pojken flickan, som då var 13 år, att ha samlag med henne. Enligt tingsrätten skedde övertalningen trots att 16-åringen visste att flickan hade druckit alkohol. Det finns enligt domen inga förmildrande omständigheter och därför döms han för våldtäkt mot barn.

En annan av flickorna fick frågan av 16-åringen om hon ville ligga med honom. Hon sa nej, varpå han kom och lade sig i sängen bredvid henne och berörde henne sexuellt. Tingsrätten bedömer inte den handlingen som jämförbar med samlag och fäller därför 16-åringen för sexuellt övergrepp mot barn.

När det gäller den tredje flickan, som bara var 12 år när hon för första gången hade sexuell kontakt med pojken, konstaterar tingsrätten att hon har blivit utsatt för handlingar som är jämförbara med samlag. Vid ett tillfälle genomförde hon även oralsex på 16-åringen.

I detta fall var det enligt tingsrätten helt uppenbart för 16-åringen att flickan ställde upp på sexuellt umgänge enbart för hans skull. Därför finns det inga förmildrande omständigheter och 16-åringen döms för våldtäkt mot barn. Flickan ska ha blivit kontaktad av en släkting till pojken som försökte intala henne att hon inte hade blivit utsatt för brott.

Något våld har inte förekommit enligt utredningen, men då 16-åringen var 15 år vid tillfällena och flickorna under 15 år döms han ändå för våldtäkt mot barn. Han döms inte till fängelse. Påföljden blir i stället 150 timmars ungdomstjänst. Han ska även betala skadestånd på totalt 155 000 kronor till de tre flickorna.