Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 000 varslade i februari

Aldrig tidigare har så många varslats under en februarimånad som i år.
Arbetslösheten har nu växt till 4,7 procent, enligt Arbetsförmedlingens mätmetod.

Annons

I februari varslades 16 000 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen. Det är den högsta februarisiffran hittills. I februari i fjol varslades 3 100 om uppsägning.
Hittills har kvinnorna klarat krisen bättre än männen. Under de senaste tolv månaderna har arbetslösheten bland männen ökat med 45 000 medan motsvarande siffra för kvinnorna stannar på 16 000.
Krisen sprider sig
– Den ekonomiska krisen har börjat i mansdominerade branscher som industri, bygg och transport. Därför har männens arbetslöshet ökat kraftigt under en följd av månader, säger Hans Tydén, analytiker på Arbetsförmedlingen.
– Men vi räknar med att krisen sprider sig till andra sektorer och efterhand kommer vi att se en tydligt uppgång även för kvinnors arbetslöshet. Sist kommer krisen till den offentliga sektorn som domineras av kvinnor.
Efterfrågan på arbetskraft fortsätter att falla. Antalet lediga platser som anmäldes till arbetsförmedlingarna var i februari 52 000 vilket är 32 000 färre än för ett år sedan. Nedgången är markant inom samtliga näringsgrenar, men särskilt stor inom verkstadsindustri, transportsektorn och byggnadsverksamheten.
Färre sommarjobb
Antalet sommarjobb har också minskat markant, från 24 000 till 16 000.
De senaste fem månaderna har sammanlagt 90 000 personer varslats om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen.
Arbetslösheten är normalt högre för ungdomar och utrikes födda personer. Men de grupperna tycks inte hittills ha drabbats särskilt mycket värre än andra grupper av den ökade arbetslösheten.
Arbetslösheten i februari uppgick till 4,7 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Det innebär att 218 000 personer är inskrivna hos arbetsförmedlingen och söker arbete.
Statistiska Centralbyrån använder en annan metod och rapporterade i januari en arbetslöshet på 7,3 procent. SCB-siffran är det officiella måttet på arbetslösheten.

Mer läsning

Annons