Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

150 boenden saknas till 250 flyktingar i Östersund

Kommunstyrelsen beslutade i veckan att Östersund ska ta emot 250 flyktingar nästa år. Men det saknas 150 boenden.

2013 utökade Östersunds kommun sin överrenskommelse med Migrationsverket till att gälla mellan 280 och 320 flyktingplatser, med anledning av oroligheterna i Syrien.

I år kommer Östersunds kommun att klara boendefrågan för det ökande flyktingtrycket.

– Det gör vi tack vare ombyggnation av före detta omsorgslägenheter i Valla, ombyggnation i Lit och tillgång till lägenheter i Stadsdel Norr, säger Bengt Marsh, kommundirektör.

I tisdags beslutade kommunstyrelsen att Östersund år 2014 ska ta emot 250 flyktingar efter önskemål från Länsstyrelsen.

Finns det beredskap för boenden och hjälp för ännu fler?

– Vi behöver ordna boenden till 150 personer och vi kollar på olika alternativ, säger Bengt Marsh.

Han berättar att kommunen ska ha ett möte med olika fastighetsägare i början av januari och där berätta om hur den nuvarande bostadssituationen ser ut och att kommunen behöver hjälp.

Den ökade flyktingtillströmningen under 2014 kommer också att innebär ökade kostnader för kommunen och enligt Bengt Marsh blir det merkostnader på drygt 11 miljoner, där skolverksamheten står för den största posten, runt nio miljoner kronor.

– Så fort flyktingarna kommer hit har vi i kommunen en undervisningsskyldighet. Och det behöver vi få en ekonomisk kompensation för från staten.

Varför väljer Östersunds kommun att ta emot dessa flyktingar?

– Det är av tre anledningar: Vi behöver skatteintäkter, det är en ekonomisk anledning. Av erfarenhet vet vi också att många syrier är välutbildade och vi kommer att ha ett stort behov av personal till äldrevården. Den sista anledningen är att det är en solidaritetshandling.