Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15 jakar fick avlivas – risk för spridning av tbc

15 jakar avlivades i ett hägn i en by i Härjedalen efter ett beslut av jordbruksverket. Orsak – risk för spridning av den livsfarliga sjukdomen tuberkulos.

– Man måste agera för att bli av med eländet, säger Maria Cedersmyg vid jordbruksverket.

Avlivningen skedde den 6 september av utsänd personal och med bistånd av polisen.

Enligt jordbruksverket har ägaren av jakbesättningen fått alla möjligheter att genomgå tester av djuren för att bevisa att de inte har den livsfarliga sjukdomen. Men några sådana tester har inte blivit gjorda samtidigt som beslutet om avlivningen har vunnit laga kraft.

– Av någon anledning har han inte tagit det här på allvar, säger Maria Cedersmyg.

Jakarna har gått i samma hägn som de hjortar som blev avlivade under 2007 och det anser jordbruksverket är en fara för att sprida smittrisken vidare.

Men ägarens juridiska ombud, Lars Ola Hull, är kritisk till avlivningen och hur hela processen har skötts.

– Frågan är om man kan använda lagstiftningen på det här sättet, säger Lars Ola Hull som anser att jakdjuren inte har någon smitta och att det därför är onödigt att avliva djuren. Samtidigt anser han att det är staten som ska stå för kostnader för eventuellt provtagning.

Lars Ola Hull hade ansökt hos EU-domstolen om att avlivningen skulle inställas. Men något svar från domstolen har han inte fått.

– Det finns en skyldighet av kammarrätten att invänta ett beslut från EU-domstolen, säger Lars Olof Hull som kommer att driva ärendet vidare.

Sverige har varit fritt från tuberkulos sedan 50-talet förutom något utbrott under 80- talet. Smittan sprids genom luften och kan spridas från djur till människa. En stor del av världens befolkning har smittan.