Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

146 kronor mer i månaden för en trea – så blir din nya hyra

Östersundsbostäders hyror för 2009 är klara. Det här året verkar det som om det kommunala bostadsbolaget har dragit det längsta strået i förhandlingarna.

Annons

Hyrorna för de boende hos Östersundsbostäder kommer att höjas med 3,25 procent från och med 1 januari. Som ett exempel får den som har en trea på 75 kvadratmeter och en hyra på 4 487 kronor i månaden en höjning på cirka 146 kronor. Höjningen för hyran av en parkeringsplats blir ungefär 6 kronor per månad. För studenterna blir hyreshöjningen något lägre och landar på 3,15 procent.

Men förhandlingarna innan överenskommelsen har varit hårda.

Hyresgästföreningens för-handlingsledare, Conny Säker, berättar att parterna i början stod långt ifrån varandra. Frågan om hyrorna strandade i början av december och frågan gick vidare till hyresmarknadskommittén för medling. Men till sist kunde parterna alltså enas om en godtagbar nivå för höjning av årets hyror.

Östersundsbostäders vd, Bengt Rådman, är relativt nöjd med utgången av förhandlingarna.

– Det här är ju ett resultat av en förhandling där det är ett givande och ett tagande. Vad man kan säga är att den här senaste räntesänkningen har underlättat för en uppgörelse.

Bengt Rådman säger att hyreshöjningen i stort täcker de ökade kostnader som företaget räknar med under 2009.

Hyresgästföreningens Conny Säker är inte lika nöjd med utgången av förhandlingarna.

– Vi tycker att det här är en alldeles för hög höjning men vi kände samtidigt att vi kunde riskera mycket ur den enskilde hyresgästens plånbok om vi inte sade ja till budet.

Conny Säker menar att en utdragen förhandling om hyrorna hade kunnat leda till en stor retroaktiv kostnad för hyresgästerna som många hade fått svårt att klara av.

– Vi får ta nya tag nästa år i stället, avslutar han.

Annons