Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14 porträtt och tusentals bilder av cancer

/
  • Glada barnteckningar bygger upp bilden av Linn, till vänster. Hon är helt frisk från sin cancer i dag. Kvinnan till höger är den enda av de 14 porträtterade som inte klarat kampen mot sjukdomen. Hennes porträtt består av personliga saker och privata foton som var till tröst och glädje under sjukdomstiden.
  • ”Självklart vill man ta del av en sådan här utställning”, säger Helene Christmansson som var med och satte upp de stora porträtten i sjukhusets entréhall.
  • Mef Nilbert, initiativtagare, har också fått med sitt porträtt  i utställningen. Prickarna som bygger upp bilden föreställer mikromatriser som används i den genetiska forskningen.Glada barnteckningar bygger upp bilden av Linn, till vänster. Hon är helt frisk från sin cancer i dag.Kvinnan till höger är den enda av de 14 porträtterade som inte klarat kampen mot sjukdomen. Hennes porträtt består av personliga saker och privata foton som var till tröst och glädje under sjukdomstiden.
  • Bilden av cyklisten handlar om engagemang i alla former. Porträttet är byggt  av små bilder av rosa bandet-kampanjer, cancergalor, insamlingar på stan och mycket annat.
Foto: Ulrika Andersson

14 stora porträtt möter besökarna i sjukhusets stora entréhall i en månad framåt. Det är porträtt av människor med personliga erfarenheter av cancer.
Bilderna ska förhoppningsvis sätta igång samtal och reflektion kring sjukdomen som drabbar var tredje svensk någon gång i livet.

Annons

På avstånd ser man tydligt 14 ansikten. På nära håll ser man att ansiktena är uppbyggda som collage av hundratals mindre bilder.

Kvinnan som drabbades av lungcancer har fått sitt porträtt uppbyggt av små, små bilder av cigaretter och andra tobaksprodukter.

Porträttet av Linn från Hammerdal, som fick en tumör i njuren när hon var fyra år, har byggts upp av massor av barnteckningar som gjorts av barn med cancer, deras syskon och kompisar.

Prickarna som bygger upp bilden av cancerforskaren Mef Nilbert föreställer mikro- matriser som används i den genetiska forskningen. Varje prick representerar en del av en gen.

Det är Mef Nilbert som tagit initativ till utställningen, som producerats som ett samverkansprojekt mellan onkologiska kliniken i Lund, där hon jobbar, och de två konstnärerna Teresa Holmberg och Jonathan Haner.

– Mef Nilbert var med och gjorde boken ”Berättelser om cancer” som kom i fjol. ”Porträtt – en utställning om cancer och människor” är en sorts fortsättning på boken och en del av överskottet från bokförsäljningen har också gått till att finansiera utställningen, berättar Helene Christmansson som är enhetschef på lasarettets kirurgklinik och varit med och skött det praktiska kring visningen i Östersund.

Utställningen har tidigare visats på flera platser i Skåne och Helene Christmansson hoppas att den ska vandra vidare till många fler sjukhus efter Östersund.

– Det går att titta på länge, länge på bilderna och var och en av dem väcker så mycket tankar, säger hon.

I dag är det vernissage för porträttutställningen. Mef Nilbert är på plats för att berätta hur den kom till och dessutom pratar Bengt Sandhammar från kirurgkliniken på Östersunds sjukhus om cancer ur ett Jämtlandsperspektiv.

 

Annons