Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

14 dagar med asbest i luften

I ett kraftverk i Ragunda har man arbetat med asbest i luften.

På Gammelänge Kraftverk i Ragunda har man i samband med ett rivningsarbete upptäckt asbest i lokalerna. Nu har Svenska Elektrikerförbundet satt ett arbetsstopp för hela personalstyrkan, med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Det var i höstas som man upptäckte asbest i delar av en generator på ett annat kraftverk, delar som samma företag levererat till Gammelänge. Beslut togs om att ta isär generatorn i Gammelänge för att kunna sanera. Detta rivningsarbete pågick i två veckor, och de anställda jobbade utan masker, innan en person tyckte att något verkade fel. Man gjorde provtagningar som visade att även andra delar av generatorn innehållit asbest, vilket leverantören inte informerat om. SEF satte den 29 januari ett arbetsstopp för de anställda eftersom man antar att asbest spridit sig i hela kraftverket. Nu ska lokalerna saneras.

Asbest totalförbjöds i Sverige 1982, och kan leda till flera dödliga sjukdomar vid exponering.