Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

125 cellprover var felaktiga

Fyrtio kvinnor från länet kallades till operation efter den så kallade cellprovsskandalen.

Det var i april förra året som Pia Collberg, överläkare på mödrahälsovården i Östersund, hörde av sig till Jens Boman, chef på laboratoriemedicin i Västerbotten.

Vid stickprovskontroller av gynekologiska cellprover från kvinnor i länet konstaterades misstänkt goda resultat. En väldigt liten andel av proverna visade nämligen på cellförändringar som, i värsta fall, kan leda till livmodercancer.

"Har vi friskare kvinnor i Jämtland eller är det fel på diagnoserna", var hennes fundering.

En omfattande utredning drogs i gång och på torsdagen presenterades resultatet vid en presskonferens i landstingshuset i Östersund.

Sammantaget 11 135 cellprover mellan åren 2008 till 2012 har granskats och analyserna visar att 125 av dessa prover, som tidigare bedömts normala, har påvisat cellförändringar som måste följas upp.

Fyrtio kvinnor har efter granskningen tvingats till operation.

– Det var 40 stycken som hade en höggradig dysplasi som är grunden till att man vidtar en operation som är den förebyggande åtgärd man vidtar för att inte få cancer. Man skär alltså bort den del där förändringar funnits. Det är dock inte säkert att det kan ha lett till cancer, men det är den rekommendation som vi har i dag, säger Göran Edbom, chefsläkare vid regionsjukhuset i Umeå.

Orsaken till att så pass många prover bedömdes normala när de inte var det är, en ensam diagnostiker på laboratoriet i Östersund.

– Grunden i den här händelsen har varit ensamarbete och den typen av arbete är ett systemfel. Arbetsmetodiken att sitta ensam har en tendens att leda till underdiagnostik, säger Göran Edbom.

I dag får ingen diagnostiker arbeta ensam, men samtidigt hålls den anställda inte ansvarig för vad som har hänt.

– Det finns inget i utredningen som styrker att diagnostikern hade någon skyldighet i detta, det var arbetssättet som var grunden.