Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

12-åring utestängd från skolan

En 12-årig elev i en Östersundsskola har blivit utestängd från skolan. Eleven får sin undervisning på ett annat ställe efter det att han blivit polisanmäld för misshandel. Enligt Skolverket får undervisning för en elev inte ske utanför skolan.

Rektorn på den aktuella skolan bekräftar att en av deras elever inte längre får vistas inom skolans område utan får sin undervisning på annat håll.

– Det är en ovanlig åtgärd, men så länge utredningen om misshandeln pågår så kommer inte eleven att få vara på skolan, säger rektorn. Enligt polisanmälan har misshandeln skett utanför skolområdet och efter skoltid.

Kommer eleven att få komma tillbaka till skolan i ett senare skede?

– Vi är inne i ett känsligt läge just nu och tar vecka efter vecka. Jag kan inte säga något om elevens framtid just nu. Men vi har tagit beslutet i samråd med pojkens föräldrar.

Kan det vara aktuellt att eleven får byta skola?

– Det beslutet tar inte jag utan det är ett fall för barn- och utbildningsnämnden.

Den anmälda eleven har nu i sin tur gjort en motanmälan mot sin skolkamrat. Den gäller också misshandel.

– Det är ovanligt att elever polisanmäler varandra, säger rektorn. Vad jag vet om så är det här första gången i vår skola.

Polisens förundersökningsledare Maria Larsson säger att det har blivit allt vanligare att de som blivit anmälda för misshandel själva brukar lämna in en motanmälan. Enligt Larsson sker det i allt yngre åldrar.

Maria Larsson säger också att på grund av de inblandades ringa ålder så kommer inte polisen att utreda misshandeln utan ärendet kommer att gå vidare till socialtjänsten.

Emma Östling är jurist på Skolverket. Hon säger att en elev inte får ha sin utbildning utanför skolan, exempelvis i hemmet enligt skollagen.

– Det är bara på grund av sjukdom eller liknande som undervisning får ske i hemmet. Om en elev betraktas som bråkig så är de inte att skäl för att stänga av honom från skolan.

– Skolan är ju inte bara för undervisning, utan det handlar om den sociala biten också. Om en elev inte kan vara på sin skola på grund av att han stör tryggheten och studiero för sina kamrater, då kan eleven förflyttas till en annan skola, säger Emma Östling.