Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

11 nya naturreservat bildas

Efter ett markbyte mellan ett skogsföretag och Naturvårdsverket kan 11 nya naturreservat bildas. Totalt rör det sig om en areal på cirka 2500 hektar.

Markbytesaffären mellan skogsföretaget Bergvik skog och Naturvårdsverket fick i torsdags grönt ljus av regeringen.

Alltså kan det nu bli elva nya naturreservat av den totalt 2500 hektar stora arealen som affären gäller.

Två områden pekas ut i pressmeddelandet från skogsföretaget.

Först är det Stämpelhön i Åre kommun, en örtrik gammal granskog med för Sverige ovanliga västliga arter, gynnade av påverkan från det norska havsklimatet.

Sedan har även området Telebäckdalen ingått i markbytet. Det ligger i Härjedalen, angränsande till Sonfjällets nationalpark och är ett 175 hektar stort område brandpräglad urskogsartad tallskog, som i norr genomkorsas av en djup bäckdal med likaså urskogsartad granskog.

– Detta är ett stort steg framåt för reservatsbildningen i Jämtland och våra möjligheter att uppfylla Jämtlands del av de uppsatta miljömålen säger Helena Eriksson, chef för naturvården på Länsstyrelsen i Jämtlands län.