Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

1000 vallaburkar och dansbandsmusik

Skidskyttelandslagets vallatrailer är i Östersund inför världscuppremiären. LT besökte gänget som tillhör några av världens bästa vallare.

Ett lokalt företag är på plats för att sätta upp ett skydd till det främsta rummet när LT besöker vallatrailern. Det är där elitens skidor vallas inför tävlingarna. Det är även där det experimenteras och testas. Hemligheterna är många och därför måste insynen skyddas.

– Inte ens åkarna vet vilka märken på vallan vi använder, säger Sebastian Vredenberg, en av vallaexperterna i lastbilen.

Det är totalt fem stycken vallaexperter som jobbar i vallatemet.

– Det sociala är viktigt, att det är en väl fungerande grupp, säger Kent Norell som är vallachef.

Det märks att gänget trivs ihop. Det skämtas och skrattas. Och det är förståeligt att det krävs ett fungerande gäng. Från 1 november och fem månader framåt är de hemma i bara fyra veckor. Resten av tiden är de ute på tävlingar i lastbilen.

Lastilen är 13 meter lång. Den innehåller närmare 1000 burkar med valla och 500 par skidor. Inne i lastbilen är det ljust och ventilation är bra. Ur högtalarna strömmar dansbandsmusik.

– Det är en trevlig ingrediens i det hela. Jag är från Älvdalen i Dalarna så jag har influenser därifrån, säger en skrattande Kent Norell.

Schemat för vallarna startar fem timmar innan tävlingsstart. Först undersöks väder- och snöförhållandena. Utifrån det väljs vilka skidor som ska användas.

– Sen ställer vi i ordning sex par testskidor och vallar olika på varje par.

Två personer testar skidorna och kör uteslutningsmetoden tills en vinnare finns. Vallningen på det aktuella skidparet blir den aktuella dagens tävlingsvalla.

– När det är 15 minuter kvar kommer åkaren hit och får skidorna i handen, säger Kent Norell.

Vilket är det bästa valla-teamet i världen?

– Det går upp och ner men vi hör till de bästa, säger Kent Norell.