Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 tjänster bort på Mittmedias redaktioner

Stora nedskärningar väntar inom Mittmedia, där både LT och ÖP ingår.

100 redaktionella tjänster ska bort inom de närmsta tre åren.

– Hur många som berörs på ÖP och LT kan jag inte svara på i dagsläget, säger AnnaKarin Lith, Mittemedias redaktionella chef.

Annons

Enligt koncernledningen beror nedskärningarna på två faktorer.

– Vi ser att annonsintäkterna minskar för alla landsortstidningar. Annonskunderna flyttar numera över till digitala kanaler och tv. Vi står också i en tid där allt fler av våra läsare väljer digitala kanaler, och där papperstidningen tappar läsare, säger AnnaKarin Lith.

I prognosen för 2012 tappar Mittmedia 70 miljoner kronor av intäkterna jämfört med 2011. Tappet väntas fortsätta under 2013.

– Därför måste vi nu minska våra kostnader, säger AnnaKarin Lith.

150 tjänster ska bort inom koncernen inom de närmsta tre åren, 100 av dessa tjänster är redaktionella. Hur många som försvinner från LT och ÖP är inte klart.

– Men det kommer inte att bli någon rättvis procentuell fördelning. Vi måste se till varje redaktion.

Hur ska man fortsätta producera bra journalistik med så många färre journalister?

– Framför allt ska vi jobba smartare, och vi måste göra tekniken smartare. Det handlar också om att sänka redigeringskostnaderna genom en mallstyrd redigering. Målet är att behålla så många journalister ute på fältet som möjligt.

Hur ska allt mindre redaktioner få tid med granskande journalistik?

– Genom den digitala omställningen så kommer vi att få ett mycket bättre sätt att mäta vad läsarna vill ha. Det har vi inte haft förut. Och jag är övertygad om att det är granskande journalistik som folk vill ha. Då ska vi också lägga mer resurser på det, säger AnnaKarin Lith.

Vad går den digitala omställningen ut på?

– Vi ska bli väsentligt bättre på att erbjuda folk att ta del av nyheter i våra digitala kanaler; i mobilen, i läsplattan och på våra sajter.

Har vi sett början till slutet på papperstidningen?

– Jag är övertygad om att papperstidningen kommer finnas kvar i många år till. Den har trogna läsare och trogna annonsörer. Men samtidigt ser vi en succesiv ökning av folk som enbart väljer våra digitala kanaler.

Mittmediakoncernen ger i dag ut 17 lokala dagstidningar, däribland Länstidningen och Östersundsposten.

Annons