Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100-tals skyddsvärda hus i centrum

Nu sätter Östersunds kommun ner kulturminnesklacken. Stora delar av centrala Östersund pekas ut som kulturellt värdefull där såväl hus som parker och gator anses som särskilt värdefulla.

Storgatan i Östersund är en av landets mest välbevarade 1880-talsmiljöer, konstaterar tjänstemännen på Östersunds kommun.

Det finns över 100 byggnader, gator och parker som är skyddsvärda runt stadskärnan och många av dem är så värdefulla att de bör omfattas av rivningsförbud, anser tjänstemännen.

För första gången har kommunen tagit ett samlat grepp över skyddsvärda gator, parker och hus under ett så kallat kulturmiljöprogram och på tisdagen ska den upp för politisk diskussion i kommunstyrelsen. En inventering av centrala Östersund har gjorts i omgångar. Den senaste gjordes 2011 av kommunen med bidrag från länsstyrelsen där byggnader värderades i flera mer eller mindre strikta skyddsnivåer.

Flera byggnader är redan i dag byggnadsminnesmärkta som exempelvis Rådhuset, Ahlbergshallen och 14 byggnader på gamla A4. Om fastighetsägarna ska göra några förändringar av de byggnaderna krävs det tillstånd hos länsstyrelsen.

Men det finns mer än 100 byggnader i centrala staden som enligt kommunen hamnar på nästa skyddsnivå vid ansökan om bygglov vid förändring av, i regel, fasaden (läs mer på www.ltz.se).

Här är några av de områden som kulturmiljöprogrammet lyfter fram

• Rutnätsplanen – Centrala Östersund är uppbyggd i ett rutnät med tydliga avgränsningar av gator och bebyggelser. Detta måste respekteras, enligt kulturmiljöprogrammet. "Ingen ytterligare breddning eller avstängning i form av igenbyggnad av långgator/gränder får ske".

• Särskild värdefulla parker/gator – Kyrkgatan, Artillerigatan, Samuel Permansgatan, Regementsgatan och Gröngatan ska värnas som trädkantade gator. Badhusparken och Kyrkparken värnas som parker.

• Särskilt värdefulla bebyggelseområden och gaturum – Storgatan, Törnstensgränd och Stortorget utgör "en omistlig bebyggelse- och gatumiljö". Rådhusplatsen med närliggande byggnader anses också som särskilt värdefull bebyggelsemiljö.

Kommunen noterar förövrigt att kulturmiljöprogrammet inte är juridiskt bindande, men när viktiga beslut ska tas så är det programmet man tittar i för att få vägledning.