Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 procent ekologiskt i skolan - inte för Östersund

Enbart ekologiskt odlad mat i Östersunds skolor och förskolor blir för dyrt.

Det konstaterar tjänstemännen på Östersunds kommun efter att ha granskat ett förslag från en medborgare i kommunen.

Medborgaren påpekade i sitt förslag redan i februari att bland andra Uppsala kommun ställer om till 100 procent ekologisk mat i skola och förskolor. Frågan är: "När ska Östersund göra detsamma?".

Just nu finns det inget som tyder på att kommunen planerar att satsa fullt ut på ekologisk mat på skolorna och orsaken är i huvudsak ekonomin.

Det kommer att innebära en fördyring på upp till 20 miljoner kronor för enheten måltidsservice om detta genomförs, säger tjänstemännen i sitt förslag till beslut hos politikerna i barn- och utbildningsnämnden på onsdag.

"100 procent ekologisk mat på förskolor och grundskolor i Östersunds kommun skulle medföra kostnadsökningar på 30 till 65 procent för kommunen. Baserat på Måltidsservice livsmedelsbudget 2014, ca 35 miljoner kr skulle ökningen uppgå till mellan 10 och 20 miljoner kronor".

Det finns ett beslut i Östersunds kommun att andelen ekologiska livsmedel till förskolor och skolor ska motsvara "...minst 20 procent och successivt öka till minst 25 procent. 2013 uppgick andelen till 19,5 procent ekologiska livsmedel i förskola och skola. År 2014 kommer andelen att ökas utifrån ett extra anslag om 300 000 kr", skriver tjänstemännen.

LT berättade förövrigt för två år sedan att länet ligger i topp när det gäller att ha ställt om jordbruksmark till ekologiskt bruk.

"I förhållande till den totala arealen jordbruksmark i länen är en tredjedel av jordbruksmarken i Jämtland odlad med ekologiska produktionsmetoder. Det är mest i landet", berättade LT.