Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

100 000 fler utan arbete

Sedan 2006 har arbetslösheten rusat iväg. Arbetslösheten i Sverige har ökat till nivåer vi inte har sett sedan 1990-talskrisen.

  Den borgerliga regeringen påstår att arbetslösheten beror på att arbetsviljan är för låg och att det inte lönar sig att arbeta. Därför har de försämrat a-kassan och sjukförsäkringen samtidigt som de låter sjuka och arbetslösa betala mer i skatt än de som har ett arbete. Detta är ingen fungerande jobbpolitik!

Sedan regeringen tillträdde har 100 000 fler blivit arbetslösa. En stor grupp människor har, främst på grund av dålig hälsa, diskriminering och otillräcklig utbildning, särskilt svårt att få fotfäste på arbetsmarknaden.

Arbetslösheten beror på att det finns för få jobb att söka och att för många saknar rätt utbildning för de jobb som finns och de jobb som kommer. Regeringen har istället utgått från felsynen att arbetsviljan är för låg och därför försämrat ersättningen till de arbetslösa.

Men arbetslösheten minskar inte för att de arbetslösa görs fattigare medan andra får sänkt skatt.

Enskildas människors längtan efter arbete är ett lands främsta tillgång. Genom massiva insatser i kampen mot arbetslöshet så ökar enskilda människors möjligheter och fler i arbete betyder bättre samhällsekonomi som behövs för kvaliteten i skolan och omsorgen.

En ny röd/grön regering kommer att öka investeringar i utbildning. En ny regering ökar satsningen på vuxenutbildning, kvalificerad yrkesutbildning, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, fler högskoleplatser, folkhögskoleplatser, praktik- och utbildningsplatser på företagen.

Mer resurser till kommunerna med en röd/grön regering så att kvaliteten i skola och omsorg kan säkras genom fler anställda. Dessutom satsar en ny röd/grön regering på ett brett ungdomslyft som, genom utbildning och jobb, ska rusta de unga för morgondagens arbetsmarknad.

Särskilda branschsatsningar ska göras bl.a. på besöksnäringen och miljöteknik. Dessutom ska ROT utvidgas till att också gälla offentliga byggnader som skolor och äldreboende, och vanliga flerfamiljshus.

De flesta av framtidens jobb växer i små och medelstora företag. Därför kommer en ny regering att genomföra en offensiv politik för småföretag och det ska bli lättare att röra sig mellan anställning och eget företagande.

I dag möter fler och fler stängda dörrar till arbetsmarknaden och ungdomsarbetslösheten är en av Europas högsta. Detta är oacceptabelt och vi Socialdemokrater går till val på en politik för fler jobb och nya möjligheter – mot de växande klyftorna.

Karin Näsmark

Ordförande för LO i Mellersta Norrland

Jens Nilsson

Ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands Län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel