Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 smultronställen på Öland

/
 • Bildtext 1: Det finns drygt 350 väderkvarnar på Öland.Foto: Håkan Sandbrin
 • Bildtext 2: Tänk att 1 mm tjock kalksten har tagit 1 000 år för att bildas! Ölands nordvästra kust kallas för Stenkusten, och här har det brutits sten sedan 500-talet.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 3: Det kan vara ganska ansträngande att klättra upp de 197 trappstegen till utsiktsplatsen på toppen av Långe Jan. Men utsikten är väl värd det besväret!Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 4: Ottenby och Södra udden är välkända namn för ornitologer över hela världen. De sträckande fåglarna tycks ställa in kompassen efter Långe Jans ståtliga gestalt. Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 5: Gräsgård är en levande fiskehamn med liv och rörelse. Härifrån går fiskarna ut med sina båtar för att lägga nät. Om du är beredd när de kommer tillbaka med fångsten kan du köpa färsk fisk direkt från kajen.Foto: Håkan Sandbrin
 • Bildtext 6: Uppifrån ser man lättare vilken form Ismantorps borg haft en gång i tiden. Diametern är hela 125 meter och det fanns 88 hus i den, så det var en stor borg som byggdes på 400-talet.Foto: Håkan Sandbrin
 • Bildtext 7: Kapelludden är en spännande plats för utflykter. Här låg en gång i tiden vikingabyn Sikavarp och gaveln från Sankta Birgittas kapell finns fortfarande kvar.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 8: Äleklintas trappformade kakstensklippor är som gjorda för att sitta på. Härifrån har man dessutom en storslagen utsikt över solnedgången i Kalmarsund.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 9: Längs stenkusten ligger det gamla fiskeläget Bruddesta. Här känns det som om tiden stått stilla och flera av stensjöbodarna är klassade som byggnadsminnen.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 10: På Öland finns det 132 olika arter av orkidéer - många av dem finns på Södra Gredas lövängar. Johannesnycklar är en av de mest utmärkande orkidéerna på Öland.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 11: På Högenäs Orde hittar man lätt en fin picknickplats i lä mellan enbuskarna. Korna håller strandängarna öppna och vadarfåglarna syns i vattenbrynet.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 12: En bättre plats för drakflygning är Högenäs Orde är svår att hitta. Den trädlösa kullen höjer sig några meter över det omgivande landskapet och vinden ligger på från havet.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 13: Missa inte Byrums raukar när du är på norra Öland. Vågorna har skapat dessa mäktiga kalkstensformationer, och det finns även urholkade klippbassänger som är bra badplatser.Foto: Håkan Sandbring
 • Bildtext 14: På den steniga stranden nedanför Trollskogen ligger vraket kvar efter den finske tremastade skonaren
 • Bildtext 15: På Ölands nordöstra spets lockar naturreservatet Trollskogen med sina gamla, förvridna trollträd som formats efter vinden. Skyltar berättar om områdets förhistoriska gravar och det unika djur- och växtlivet.Foto: Håkan Sandbring

Öland är som gjort för trevliga utflykter. Här finns blomsterängar, fornminnen, stränder och kohagar som bara väntar på att bli utforskade. Och här lyser solen garanterat mer än på de flesta andra ställen. Så packa picknickkorgen och ge dig ut på strövtåg i Sveriges minsta landskap.

Annons

1. Södra udden

Fågelskådare från hela världen vallfärdar till strandängarna på södra Öland. Längst ner ligger Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan - precis där flyttfåglarna sträcker förbi. Uddens läge, klimatet och den varierande naturen ger perfekt miljö för fåglarna. Här ringmärks varje år många tusen små flygare.

Ta de 197 trappstegen upp till toppen av den 42 meter höga fyren. Besök också naturmuséet och lär dig mer om södra uddens natur och kultur. En perfekt dagsutflykt!

 

2. Gräsgårds hamn

Från östra landsvägen leder spikraka vägar från byarna ner mot havet. Kor och hästar betar, och du ser tofsvipor, storspovar och strandskator på ängarna. Glöm inte kikare!

Gräsgårds hamn är en levande fiskehamn med pittoreska fiskebåtar. Ofta är någon båt på väg ut med sina nät eller puttrar in i hamnen med fiskmåsar i släptåg. Och givetvis kan du köpa sill, flundror eller kanske en ål direkt på kajen.

 

3. Ismantorps fornborg

Dold i Mittlandsskogen ligger en cirkelformad fornborg från 500-talet. Det är spännande att gå in genom den 400 meter långa muren och föreställa sig hur folk levde här för flera tusen år sedan. Mycket tyder på att detta varit en religiös kultplats, och inte en vanlig försvarsborg.

En magisk plats som fascinerar och förundrar.

 

4. Kapelludden

Den röda järnfyren, ruinen efter Sankta Birgittas kapell och kalkstenskorset från 1200-talet är populära fotomotiv.

På Vikingatiden låg handelsstaden Sikavarp här, där det bland annat skeppades ut kalksten till katedralbyggen i Europa. När Den heliga Birgitta dött i Rom 1372 lär kistan med hennes stoft förts i hamn här.

En storslagen plats där historiens vingslag hörs.

 

5. Äleklinta

Vid byn Äleklinta finns en av Ölands finaste kuststräckor. Kvarnar, klapperstrand, bryggor, sjöbodar och båtar bidrar till en pittoresk miljö.

Strax norr om byn stupar landborgen brant ner i havet. De röda kalkstensklipporna kommer i dagen och bildar trappformade avsatser - perfekta sittplatser. Slå dig ner i lä på de solvarma klipporna, svep en filt om benen och se solen gå ner i Kalmarsund.

 

6. Bruddesta

Lämna bilen i Äleklinta och följ vägen norrut. Här blommar lågväxta örter som getväppling, puktörne och fetknopp. Utsikten över havet är magnifik och i nordväst skymtar den mytomspunna ön Blå Jungfrun.

Bruddesta är ett idylliskt fiskeläge med små stensjöbodar. En tjärad pålpråm är uppdragen, fisknäten vajar i vinden och en kalkugn vittnar om att här förr bränts kalk. Här har tiden stått stilla i hundratals år.

 

7. Södra Greda löväng

Följ stigen till ängen en försommardag. Här täcks marken av gullvivor, axveronika, Jungfru Marie nycklar, nattviol och backtimjan. De vackra ekarna är som tagna ur en saga, från hasselsnåren hörs lövsångaren och högt upp i luften kvittrar sånglärkan. Lägg dig på rygg och njut av dofterna och fågelsången!

Området är naturreservat och en av öns allra vackraste lövängar som hålls öppen med slåtter och bete.

 

8. Högenäs Orde

Miljön söder om Källa hamn med strandängar, betesmark, stenmurar och enbuskar är typiskt öländsk. På en höjd finns en fyrbåk i sten - njut av utsikten över Östersjön, Källa ödekyrka och Högby fyr.

På den trädlösa kullen går det utmärkt att flyga med drakar. Bred ut picknick-filten på höjden i lä bakom enbuskarna. Långgrunt vatten med sandbotten vid udden inbjuder till bad. En bättre plats för sommarutflykten är svår att hitta!

 

9. Byrums raukar

Under miljontals år har havet skulpterat kalkstensklipporna till flera meter höga raukar.

Hela kusten är fossilrik - leta så hittar du säkert spår efter urtidsdjuren ortoceratiter och trilobiter.

Några hundra meter norrut finns en fantastisk sandstrand. Här trivs också sällsynta växter som blå martorn, salepsrot och den gulvita turkörten.

 

10. Trollskogen

Djuren har betat marken och vinden format träden i den sagolika trollskogen. Flera hundra år gamla ekar och klängande murgröna bidrar till en trolsk stämning. I de ihåliga träden bor både insekter och fåglar. På klapperstranden ligger vraket efter "Swiks" som förliste julen 1926.

Den 4,5 km långa Trollskogsstigen med informationstavlor leder runt udden - en spännande vandring för både barn och vuxna!

Håkan Sandbring/TT Spektra

 

Fakta/Öland

Fakta:

Öland är drygt 130 km lång, och var du än befinner dig på ön är det aldrig längre än 1 mil till kusten. Kustlinjen är cirka 500 km lång och där finns mer än 70 naturreservat.

 

Resa dit:

Kalmar har flygplats och järnvägsstation. Över bron tar du dig med egen bil eller buss (vissa turer tar med cykel). Det finns många fina gästhamnar för privatbåtar.

 

Bo:

Det finns många hotell, pensionat, vandrarhem och campingplatser. Eller hyr en stuga. Mer info på www.visitse.se och www.olandsturist.se

 

Kommunikationer:

Buss trafikerar hela ön. Cykeluthyrning finns på flera ställen, bland annat i Borgholm.

 

Mat och dryck:

Sommartid är det aldrig långt till närmaste restaurang eller kafé. Missa inte den öländska specialiteten kroppkakor - till exempel hos Eva, vid Lundegård 3 km norr om Köpingsvik.

 

Shopping:

De två stora shoppingområdena är Färjestaden och Borgholm. Här trängs de vanliga affärskedjorna med spännande sommarbutiker, hantverksbodar och outlets. Paradisverkstaden i Färjestaden är känd för sin keramik.

 

Klimat:

Öland har maritimt klimat med stabilt klimat. Öland brukar ligga i topp på solligan och i botten på regnligan.

 

Turistsäsong:

Av tradition sommaren. Men våren och hösten är minst lika sköna på Öland.

 

Resenärer:

Öland lockar allt från badsugna barnfamiljer till fågelskådare och naturälskare - och förstås vår kungafamilj. Drygt 2 miljoner besökare kommer till Öland varje år.

 

Mer läsning

Annons