Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 miljoner lägre räntekostnader för Härjegårdar 2009

Under 2008 gick Härjedalens kommuns kommunala bostadsbolag Härjegårdar minus med 17,5 miljoner. Under 2009 vände ekonomin äntligen för bolaget och slutade med en vinst 1 416 733 kronor, resultatet är till och med bättre än budgeterat.

Annons

Vinsten på 1,4 miljoner berodde på den låga räntan som har halverat räntekostnaderna från 20,3 miljoner år 2008 till 10 miljoner under 2009.

– Det är i huvudsak den låga räntan som har gynnat oss och som vi sparat mest pengar på. Elen har varit dyrare och en del andra avgifter har stigit, säger Härjegårdar AB:s vd Hans Svensson.

Men Härjegårdar skulle ha haft ett ännu bättre resultat om inte deras elavtal med HBV och Bergen energi hade havererat. Summan av detta blir att Härjegårdar måste stå för en avsevärd förlust på 1,4 miljoner.

Det var ett elavtal med finansiell portföljförvaltning, vilket innebär ett rörligt pris men att man med aktiv förvaltning ska jämna ut priserna över året.

Elavtalet med HBV innebar att Härjegårdar tillsammans med andra fastighetsföretag i en gemensam portfölj köpte el på den nordiska elbörsen Nordpool. För att få vara med och handla måste man kunna visa en likviditet genom ställa säkerheter. När elpriserna sjönk medförde det att kraven på säkerheter och likviditet ställda till Nordpool måste utökas. Skillnaden mellan dåvarande elpris och de positioner som tecknats måste säkras och någonstans hos HBV eller Bergen Energi fattades ett beslut som innebar att alla positioner såldes till ett lågt pris, på grund av att man inte trodde att likviditeten skulle avklaras.

– Vi fick ett elpris på en miljon högre än vi tänkt oss, säger Hans Svensson.

Hur detta kunde ske håller man nu på att utreda och avtalet avslutades vid årets utgång. Nu har Härjegårdar tecknat ett nytt fastprisavtal med Kraft och Kultur, ett avtal som löper på två år.

Härjegårdar tampas fortfarande med tomma lägenheter och har under 2009 haft ett hyresbortfall på 7 929 000 kronor.

I Ytterhogdal har Härjegårdar sålt en fastighet med 25 lägenheter till en holländare, vilket gör att man nu bara har 6-7 tomma lägenheter kvar där.

I Hede finns 26 lediga lägenheter och i Sveg 27. Totalt är det 74 uthyrningsbara lägenheter i kommunen och 41 kallställda utöver det. Kommunen har att som allt 1154 lägenheter som är i gång.

Härjegårdar AB:s styrelse har ännu inte tagit några rivningsbeslut, men man diskuterar några områden som ska avvecklas, bland annat Ringvägen i Sveg. Fastigheten Domaren som har varit kallställd öppnas nu åter i och med de ensamkommande flyktingbarnen som ska bo där i 6 lägenheter. I Hede håller man på och utreder och har haft träffar med hyresgäster.

– Vi har 26 av 154 outhyrda lägenheter i Hede och det blir dyrt i det långa loppet, säger Hans Svensson.

ISS Facility Services blev ny entreprenör för lokalvård i Sveg, Hede och Funäsdalen och FFSAB behåller fastighetsskötseln på alla tre områden. Man hade man dock hoppats på mer konkurrens och att det skulle leda till sänkta kostnader för fastighetsskötseln.