Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10-årsfirande i Brunflo

/
  • Med friluftsgudstjänst och film firades Hembygdsgårdens dag i söndags i Brunflo.

Hembygdsgårdens dag firades i söndags på Brunflo hembygds-gård med friluftsgudstjänst och visning av filmen om lantbruksmuseets invigning 1999.

Annons

En hembygdsgård har inte bara en bevarande funktion. Den är än mer en sammanhållande länk i våra bygder. Den 1 augusti för tio år sedan invigde Brunflo sitt lantbruksmuseum.

Kring sekelskiftet 1800-1900 förändrades jordbruksnäringen. Industrialiseringen tog fart i våra bygder i form av nya maskiner, som gjorde sitt intåg. Vid förra seklets början mekaniserades Jämtland. Hästen kom att ersättas av motorer av olika slag.

Lokomobilen hade gjort sitt intåg. En annan kraftkälla var tändkulemotorn.

I Brunflo lantbruksmuseum speglas utvecklingen åren 1760-1960 med föremål från speciellt den perioden, som kom att förändra många människors liv och underlätta arbetet på en gård i form av nya maskiner.

Hembygd är den plats där vi lever och verkar, där varje människa har sina rötter. Det är här vi bygger vidare på vad tidigare generationer har skapat. Genom att visa hur jordbruksnäringen har förändrats, så vill föreningen föra vidare kunskaper till kommande generationer.

Vi lär av historien, heter det. Att ta till vara, vårda och utveckla det lokala kulturarvet är ett sätt att bädda för framtiden och framtida generationer.

Det är vad hembygdsrörelsen handlar om. Med hembygdsgårdens dag ville Brunflo hembygdsförening visa något av detta genom den film, som Nils Axel Didriksson spelade in för 10 år sedan.

Dagen inleddes med en inspirerande gudstjänst kring temat klarsyn av komminister Gunilla Jansson i samverkan med kyrkvärden Leif Lundin och musik av kantor Astrid Åslin på dragspel och gitarr.

Dagen avslutades med att dagens värdinnor Mona Malmborg och Margot Rödèn inbjöd till gott kaffe och stutar, som smakade förträffligt.

Annons