Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

10 år i Östersund

Tio år låter kanske inte så länge, men vad hinner hända i en stad under den tiden? Ganska mycket om man kollar i bildarkivet.
För tio år sedan hade vi ingen aning om vad Surfbukten var, vi pratade inte heller om de gula stenarna på torget och ÖFK-matcherna såg vi på Hofvallen. Lillänge var inte mycket att hänga i granen och den nybyggda Arctura var svart som natten. Här är ett litet axplock av det som hänt de senaste tio åren.

För tio år sedan hade vi ingen aning om vad Surfbukten var, vi pratade inte heller om de gula stenarna på torget och ÖFK-matcherna såg vi på Hofvallen. Lillänge var inte mycket att hänga i granen och den nybyggda Arctura var svart som natten. Här är ett litet axplock av det som hänt de senaste tio åren.

Juni 2005. Ett år efter invigningen av Lillänge utökas området med Elgiganten och Lillänge tog första stegen mot att bli en ny handelsplats i Östersund. Sedan dess har även butiker som Jula, Ica Kvantum, Hööks, Team Sportia och Toys R Us flyttat in. Lagom tills julhandels drar i gång i år förväntas även sportbutiken XXL att öppna sina portar.

Oktober 2005. Inför ögonen på både inbjudna gäster och nyfikna östersundsbor tändes de 7900 lamporna på Östersunds nya landmärke Arctura för första gången i mitten av oktober 2005. En rad kombinationer av ljuseffekter gör att den stora termosen lyser upp nattstaden i ömsom rött, blått, eller grönt sken.

April 2006. Redan hösten 2004 började ett nytt projekt kring utformningen av Stortorget och 2005 fick arkitekten Vesa Honkonen i uppdrag att rita ett gyllene torg. 2006 lades byggplanen och 2007 klubbades förslaget. 2008, direkt efter Storsjöyran, började ombyggnaden. 23 oktober 2009 invigdes torget och slutnotan hamnade på 39 miljoner kronor.

December 2006. Ville du se ÖFK var det Hofvallen som gällde 2006. 13 juli 2007 invigdes den nya arenan med en publikkapacitet på 6200 personer. Publikrekordet är dock något högre med 6256 åskådare och det sattes den 19 september i år då ÖFK spelade mot IK Sirius.

Ett stenkast från Jämtkraft arena ligger Östersunds arena som invigdes i december 2013.

Januari 2010. På kvällen den 17 januari fylldes stjärntorget av utryckningsfordon. En brand hade startat på vinden i det gamla Centralpalatset. Efter 12 timmar vara branden släckt och frågorna om husets vara eller inte vara diskuterades mycket om länge. Tillslut kom man fram till att det bästa var att riva och bygga nytt. Förutom de boende i huset drabbades flera butiker och företag.

Tidigare i år invigdes det nya centralpalatset och utpekades som Sveriges sämsta arkitektur av tidningen Svenska Dagbladet.

Maj 2011. Projektet "utveckling av Östberget" påbörjades 2009 och en del var en ny skidbacke. I maj 2011 började man arbetet med att riva upp rötter och stenar i branten där den nya backen var planerad. Redan i januari 2012 invigdes den nya nedfarten Ladängen av Ylwa Nowén på Frösön.

Juli 2011. En surfbukt i Östersund? Innan 2011 lät det nog mest som ett skämt, men har nu blivit ett årligt inslag varje sommar på Frösön. Sommaren 2011 öppnade Östersunds nya vattenpark och sedan dess har den utökats lite varje år.

December 2013. Det blev 56 lägenheter fördelade på 16 våningar i den 46 meter höga Fagerskrapan. Sista våningen sattes på plats i december 2013 och de första hyresgästerna flyttade in i november 2014. Strax därefter kom kritiken från hyresgästerna som tyckte att det var mycket som inte fungerade i det nya huset. Det var för kallt och det saknades varmvatten i flera lägenheter.